Μικρασιάτες πρόσφυγες χτίζουν την Αγία Παρασκευή στο Καστέλλο Χίου

Η Αγία Παρασκευή στο Καστέλλο Χίου (φωτ.: αρχείο Στέλιου Κουμπιά)

Η Αγία Παρασκευή στο Καστέλλο Χίου (φωτ.: αρχείο Στέλιου Κουμπιά)

Στο Καστέλλο της Χίου, ακριβώς από τα μικρασιατικά παράλια, οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κρήνη έφτασαν το 1922 μετά την Καταστροφή. Ένα από τα κειμήλια που κατάφεραν να διασώσουν ήταν η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, που θεωρείται θαυματουργή.

Όπως συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, οι εκκλησίες ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια κτήρια που αναγέρθηκαν, συχνά με πολλή προσωπική δουλειά.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο ολοκληρώθηκε το 1936, και εκτός από την εικόνα σε αυτήν φυλάσσονται σκεύη και κειμήλια από τη Μικρά Ασία. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια σπάνια φωτογραφία από το χτίσιμο του ναού. Τη δημοσίευσε ο καπετάνιος Στέλιος Κουμπιάς, απόγονος Μικρασιατών προσφύγων και μόνιμος κάτοικος της περιοχής.Με πληροφορίες από το politischios.gr.


Πηγή: Pontos-News

Σχετικά άρθρα...

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η Ἑλλήνων Φῶς λέει:

    Ο εντυπωσιακός χαιρετισμός του "Νήσος Σάμος" στην Αγία Παρασκευή
    https://www.youtube.com/watch?v=kG7RZSr5STE

    Μοναδικές στιγμές έζησαν και κατέγραψαν όσοι βρέθηκαν και φέτος στον Προεόρτιο Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στη μικρασιατική γειτονιά του Καστέλλου της Χίου. Τα διερχόμενα πλοία της γραμμής πιστά στο έθιμο των τελευταίων ετών απέδωσαν χαιρετισμό στον προσφυγικό ναό της Αγίας Παρασκευής που έχτισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 ακριβώς απέναντι από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, το Κιόστε, την πατρίδα δηλαδή από την οποία ξεριζώθηκαν και δεν γύρισαν ποτέ.

    Τις εντυπώσεις για φέτος έκλεψε το πλοίο «Νήσος Σάμος» που κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Χίου, έφθασε έξω την εκκλησία και απέδωσε χαιρετισμούς κάνοντας χρήση φωτοβολίδων, καπνογόνων και της κόρνας του πλοίου. Τιμή επίσης απέδωσαν το πλοίο «San Nicolas», το ναυαγοσωστικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, καθώς και η λάντζα «Ισίδωρος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *