Μνημόσυνο για τη 181η επέτειο εκδημίας του Γέρου του Μωριά

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου ελευθερωτή της Ελλάδος, Αρχιστράτηγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 181 ετών, από την κοίμησή του, τελέστηκε την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, είπε, μεταξύ των άλλων:

«…Να σου ζητήσωμε συγγνώμη, μεγάλε Αρχιστράτηγε, γιατί μας παρέδωσες μια Πατρίδα ελεύθερη και μείς την καταντήσαμε και πάλι σκλάβα στα πάθη μας και στους εμπόρους των Εθνών.

● Μας άφησες κληρονομιά μεγάλη και μείς την σπαταλήσαμε και γίναμε, «των ευρωπαίων περίγελως και των αρχαίων παλιάτσοι» (Παλαμάς).

● Μας έδωσες ένα τόπο ποτισμένο με αίμα και θυσίες ηρώων και αγίων και μείς ασεβήσαμε στα κόκκαλά τους.

● Μας έδωσες ιστορία γραμμένη με το αίμα και το πύρωμα της καρδιάς σου και μείς την παραχαράξαμε. «Η Πολιτεία λωλάθηκε κι απόπαιδα τα κάνει, το νού, τον λόγο, την καρδιά, τον ψάλτη, τον προφήτη». (Παλαμάς).

●Εδίδαξες τα παιδιά μας ότι μονιασμένοι πετύχαμε την ελευθερία μας και μείς τους είπαμε ότι δεν είναι αλήθεια.

● Εσύ πίστευες στο Θεό και ήξερες την δύναμη της πίστεως και μείς είπαμε, ότι ήσουν τρελός μαζί με τους συμπολεμιστές σου.

● Στα λόγια σου: «Είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και ύστερα υπέρ πατρίδος», αντιτάξαμε την απιστία και την πατριδοκαπηλία.

● Από τον ανδριάντα σου, που έστησε κάποια στιγμή η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων, αφαιρέσαμε, χτυπώντας το μάρμαρο, το επίγραμμα: «Έφιππος χώρει γενναίε Στρατηγέ, ανά τους αιώνας διδάσκων τους λαούς, πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι». «Κάθε σπαθί, κάθε φτερό, κάθε χλωρό στεφάνι στη λάσπη το πετάξαμε» (Παλαμάς).

● Άφησες απογόνους παλληκάρια και τώρα οι Κυβερνώντες νομοθετούν «τον γάμο» των ομοφυλοφίλων.

●Χάθηκε η ανδρεία, η ντομπροσύνη, η λεβεντιά, η αξιοπρέπεια, η συνοχή της οικογένειας. Διαλύθηκε η παιδεία, ρημώσανε τα κάστρα που ελευθέρωσες και οι βάρβαροι ξαναστήσανε τρόπαια στους τόπους που πολέμησες.

● Το ξέρομε… Σε βλέπομε… Κρύβεις το πρόσωπό σου, με τα ροζιασμένα χέρια σου, από ντροπή για τους τωρινούς Έλληνες.

● Ποτίζουν τη γη τα καυτά δάκρυά σου. Ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν τη θεία τροχιά σου γλώσσα». Παλαμάς).

Και η φωνή σου τρεμαμένη, ακούγεται, αλλ’ όμως βροντερή, ελεγκτική, ως μάχαιρα στις καρδιές όλων μας: « Ποιος σας εβάσκανε βρε Έλληνες, και καταντήσατε έτσι την Ελλάδα; Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε εμείς τετρακόσια τόσα χρόνια; Γι’ αυτό κρεμάστηκαν οι προγονοί μας, γι’ αυτό δεν φάγαμε ζεστό ψωμί και γλυκό κρασί δεν ήπιαμε; «Σκλάβος ξανάσκυψε ο Ρωμηός και δασκαλοκρατιέται; (Παλαμάς)

●Σε ακούμε να τραγουδάς, αοίδιμε Κολοκοτρώνη με πόνο για την νερατζούλα, την κάποτε όμορφη πατρίδα μας.

«Νερατζούλα φουντωμένη, που ναι τ’ άνθια σου, που’ ναι η πρώτη σου ομορφάδα, που’ ν τα κάλλη σου.

Φύσηξε βοριάς κι αγέρας και τα τίναξε.

Σε παρακαλώ βοριά μου, φύσα ταπεινά,

για ναράξουν τα καράβια τα Σπετσιώτικα,

που ‘χουν μέσα παλληκάρια Ελληνόπουλα».

Όμως λεβεντόψυχε, Ελληνόψυχε Κολοκοτρώνη, έρχεται το φως και η ανάσταση.

«Για κράτησε το δρόμο σου

Και κοίτα παρά πέρα,

Πάντα είναι ορθός κι ασάλευτος ο λειτουργός.

Το χέρι τ’ αργοσαλεύει ρυθμικά βλογώντας

Μην ξεχάνεις.

Γύρω μου (σου) ατάραχα, η ελιά, το φως, το καλοκαίρι…(Παλαμάς).

Νωρίτερα τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Αρχιερείς, Άρτης κ. Καλλίνικο, ο οποίος ως ομιλητής συμμετέχει στο Παιδαγωγικό Συνέδριο που διεξάγεται στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών και Πατρών κ. Χρυσόστομο και ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί του Γάμου».

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *