Ντοκουμέντο χειρόγραφο του 6ου αι μ.Χ: H καθημερινή ζωή των χριστιανών στη Συρία (VIDEO)

Σαν σήμερα η «Πόλη εάλω» αλλά κάποιοι τελευταίοι ασυμβίβαστοι ακρίτες παραμένουν στα θέματα και τα ανυπότακτα από τον οθωμανό ακόμη και τώρα ελεύθερα δεσποτάτα της Συρίας και μάχονται τον εκπορθητή …….

“Οι ρίζες” είναι ένα ντοκυμαντέρ που πραγματοποίησε ο Nabil Antaki πριν από 20 χρόνια για να διδάξει στους σύριους νέους χριστιανούς την πολιτσμική τους κληρονομιά για να την γνωρίσουν και να την υπερασπιστούν …και να που ήρθε η ώρα.Τελευταία λόγω της έκτακτης κατάστασης στη Συρία επανεμφανίστηκε …

Σε αυτό το σπάνιο ντοκουμέντο καταγράφονται ιδιαίτερες πληροφορίες :

Tην 1 Σεπτεμβρίου 1990 γιορτή του αγίου Συμεών του Στυλίτη του Σύριου ανακαλύφθηκε ένα πήλινο αγγείο που περιείχε ένα θησαυρό στο μικρό χωριό Surkania που βρίσκεται κοντά στη βασιλική του Αγίου Συμεών του Στυλίτη .Πρόκειται για χειρόγραφο του 6ου αι.μ.Χ στο οποίο κάποιος Γεώργιος γιος του Θεοδώρητου διηγείται την ιστορία της ζωής του στα εγγόνια του.Έρευνες απέδειξαν ότι αυτά δεν είναι αλλα από τους χιλιάδες χριστιανούς απόγονοι του Γεωργίου γιου του Rizkablah που εγκαταστάθηκαν στο Χαλέπι στις αρχές του 18ου αι.μ.Χ

syria

Πρόγονός του βαπτίστηκε Γαβριήλ από ακόλουθο του ευαγγελιστή Αγ.Λουκά.Κατά τους διωγμούς των ρωμαίων κατά των χριστιανών η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Surkania στη Συρία 3 ώρες δρόμο με τα πόδια από τον Άγ.Συμεών τον Στυλίτη.

Γεννήθηκα τον 4ο μήνα του 541 στην Surkania.Κατοικούσαμε σε μεγάλο σπίτι 2 ορόφων με πολλά μπαλκόνια. Στα σπίτια του χωριού υπήρχαν παντού σταυρού και κυρίως πάνω από τις κύριες εισόδους.Θυμάμαι ότι 7 ετών με όλη την οικογένεια πήγαμε προσκύνημα στη φημισμένη βασιλική του Αγίου Συμεών.

syria2

Εκεί βαπτίστηκε ο μικρός μου αδερφός στην εκκλησία του βαπτιστηρίου.Πήρε το όνομα Γαβριήλ.Επισκεφθήκαμε την κολόνα του Αγίου Συμεών και στη βασιλική προσευχηθήκαμε.Ήταν η πιο ωραία ημέρα της ζωής μου.

syria3

Θυμάμαι τςι λιτανείες του σταυρού που οργανώναμε κατά την Σαρακοστή ακριβώς λίγο πριν το Πάσχα …..400 άτομα συμμετείχαν.Προπορευόταν ο σταυρός.

Θυμάμαι την άλλη μου επίσκεψη ανήμερα της γιορτής της Παναγίας με την αδερφή μου την Μαριάμ στην πρώτη εκκλησία στον κόσμο που αφιερώθηκε προς τιμήν της Παναγίας της Μητέρας του Θεού Θεοτόκος μετά τη Σύνοδο της Εφέσου το 431μ.Χ.

syria4

Ο αδερφός μου ο Μιχάλης ανταποκρίθηκε στην κλήση του θεού και έγινε μοναχός…..Ο δεύτερος αδερφός μου έγινε ιερέας στο χωριό.Όλοι οι κάτοικοι του χωριού σχημάτιζαν μια εκκλησία ενωμένοι εν Χριστώ και καμιά διαφορά δεν μπορούσε να τους χωρίσει.Πριν τη χειροτονία του μελέτησε το ευαγγέλιο,τους βίους των Αγίων στη συριακή και ελληνική γλώσσα σε 2 μοναστήρια.Θυμάμαι με συγκίνηση την πρώτη του λειτουργία στην Surkania.

syria5

Εγώ παρέμεινα αγρότης σαν τον πατέρα μου.Στα 20 παντρεύτηκα στην εκκλησία που είναι στα δυτικά.Αποκτήσαμε 6 παιδιά.Tα βαπτίσαμε …..Βιώναμε την εσωτερική ειρήνη ,την ειρήνη του Χριστού και δίναμε την μαρτυρία της αγάπης του Χριστού για τους ανθρώπους.Συμμετείχα με τους άλλους κατοίκους κατά την διάρκεια ετών στο χτίσιμο των εκκλησιών.

syria6

Ήθελα να σου γράψω αυτήν την επιστολή αγαπημένε μου Γεώργιε για να σου διηγηθώ την ιστορία …

Πήγαινε να επισκεφθείς αυτό το χωριό και τείνε ευήκοα ώτα και θ΄ακούσεις τις πέτρες αυτών των εκκλησιών να διηγούνται την ιστορία των μαρτύρων τους και των αγίων τους την ιστορία των χριστιανών της Ανατολής.

syria7

Κάθε κολώνα παραμένει όρθια από τη δύναμη της πίστης αυτή είναι η πολιτιστική σου κληρονομιά οι ρίζες σου…….. (L΄ Observatoire de la christianophobie 28/5/15)Πηγή: dimpenews.com

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *