Ο Αναστασιάδης θέλει "Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου"

anastasiadis-kypros

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε στην καθημερινή τουρκική εφημερίδα Sabah ότι το όνομα που η καρδιά του επιθυμεί για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο είναι το «Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Αναστασιάδης είπε επίσης: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε με (τον Τουρκοκύπριο ηγέτη) κ Akıncı σχετικά με το όνομα του κράτους, αναφέρθηκε το «Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος», το οποίο δεν είναι αληθές. Το όνομα που η καρδιά μου επιθυμεί είναι «Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου», είπε.

Ο Αναστασιάδης έστειλε επίσης ένα μήνυμα προς την Άγκυρα από τη Λευκωσία, λέγοντας: «Εμείς περιμένουμε πρώτα την υποστήριξη από την Τουρκία στις προσπάθειές μας με τον κ Μουσταφά Akıncı. Επιθυμούμε επίσης η Άγκυρα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακοὐ ζητἠματος».

Ο Αναστασιάδης στη συνέχεια τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα ευνοήσει επίσης και την Τουρκία.

"Το αποτέλεσμα αυτό θα ευνοήσει όλες τις χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα επιδιορθωθούν, ως αποτέλεσμα της ειρήνης μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Το πέρασμα προς την Ευρώπη και τους τρόπους παροχής φυσικού αερίου από την περιοχή της Λεβαντίνης μπορεί να ανοίξει", είπε.

"Συνολικά, η επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο θα επηρεάσει θετικά όλες τις χώρες της περιοχής και η κυπριακή πολιτεία θα σταθεί ως μια χώρα πρότυπο. Και το πιο σημαντικό, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, η οποία θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι επίσης μια στενή σύμμαχος της Τουρκίας την ίδια στιγμή", πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Αναστασιάδης μίλησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τις διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις επανένωσης που ξεκίνησαν εκ νέου στο νησί στις 15 Μαΐου.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί για επτά μήνες λόγω προκλήσεις της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της γεώτρησης φυσικού αερίου από τις διεθνείς εταιρείες στα κυρίαρχα ύδατα της Κύπρου.

Ο Αναστασιάδης έστειλε άλλο ένα μήνυμα: «Συνηθίζαμε να παρακολουθούμε τις περιτομές και τις γαμήλιες τελετές των Τούρκων. Είχαμε καλές και αδελφικές σχέσεις. Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να είναι και πάλι με τους ίδιους όρους».

Όταν ρωτήθηκε ποιο τουρκικό πολιτικὀ κόμμα παρουσιάζει ένα ειρηνικό μονοπάτι για την επίλυση του Κυπριακού, εκείνος απάντησε: "Το κόμμα ΑΚ [Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης], φυσικά. Αφού το Κόμμα Δικαιοσύνης ήρθε στην εξουσία, εξέδωσε ανακοινώσεις σχετικά με την απαίτηση της εξεύρεσης λύσης για την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο για πρώτη φορά."Πηγή: InCyprus
Μετάφραση: Ἑλλήνων Φῶς

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *