Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και η προφητεία του Mackinder

SCO

άρθρο του Alasdair Macleod
από το GoldMoney(σ.Π/Β: Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι Ευρασιατική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2001 στη Σαγκάη από τους ηγέτες της Κίνας, του Καζακστάν, της Κιργισίας, της Ρωσσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν)Τον Σεπτέμβριο θα συμβεί ένα καθοριστικό γεωπολιτικό γεγονός, όταν η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και η Μογγολία θα γίνουν πλήρη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Αυτό θα αυξήσει τον πληθυσμό των μελών του SCO στα, κατ ‘εκτίμηση 3,05 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα πρέπει να μας ενδιαφέρει, διότι είναι πρόθεση της SCO να παραμερίσει το Αμερικανικό δολάριο από τις εμπορικές της διευθετήσεις.

Τα έθνη που ενώνονται με την SCO τον Σεπτέμβριο, είναι αυτή τη στιγμή μέλη – παρατηρητές και το μόνο που απομένει θα είναι το Αφγανιστάν, το οποίο θα ενταχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μόλις μπορέσει να απεμπλακεί από το ΝΑΤΟ. Ως Συνομιλητές της SCO, ορίζονται τα κράτη που συμμερίζονται τους στόχους και τις αρχές της και επιθυμούν να αναπτύξουν μαζί της αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται η Λευκορωσσία, η Σρι Λάνκα και η Τουρκία. Η Τουρκία συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπήρξε μέλος του ΝΑΤΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήλπιζε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κατέστη σαφές ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Αντ ‘αυτού, υπό την ηγεσία του Recep Erdoğan, η Τουρκία κινείται προς την κατεύθυνση της SCO.

Ο Erdoğan εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας τον Ιούλιο, με μια άνετη πλειοψηφία, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί η νέα ευθυγράμμιση της Τουρκίας. Ο Erdoğan πρέπει να γνωρίζει ότι η Ασία βρίσκεται σε άνοδο, ενώ η ΕΕ συρικνώνεται, οπότε η Τουρκία, ως συνοριακό κράτος, έχει συμφέρον να ενταχθεί στην SCO.

Η επιρροή της SCO εκτείνεται πέρα από τα όρια της, με πληθυσμούς της Κίνας και της Ινδίας να εξαπλώνονται σε μεγάλο μέρος του υπολοίπου της Νοτιο – Ανατολικής Ασίας. Μέλη του SCO, ιδίως η Κίνα και η Ινδία, είναι επίσης οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας της Μέσης Ανατολής. Κι επειδή υπογράφουν τις μεγαλύτερες επιταγές, έχουν την πρωτοκαθεδρία απέναντι στη Δύση. Έτσι, η απομάκρυνση από τα πετρο – δολαρία προς την Ασία βρίσκεται στα σκαριά. Η Κίνα έχει επίσης εμπλακεί στην υπο – Σαχάριο Αφρική, εξασφαλίζοντας ζωτικής σημασίας μέταλλα όπως ο χαλκός της Ζάμπια.

Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί, το γιατί η Ρωσσία καθοδηγεί επιθετικά το ρυθμό αναπτύξεως της SCO. Αυτό, δεν συμβαίνει μόνο για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσεως, όπως πιστεύουν πολλοί παρατηρητές. Ουσιαστικά η SCO είναι σχετική με τους πόρους και την παραγωγή προϊόντων: Η Ρωσσία ελέγχει τους πόρους της Ασίας και η Κίνα τους μετατρέπει σε εμπορεύματα.

Ένας από τους πρώτους που προσδιόρισαν τη γεωπολιτική σημασία των Ρωσσικών πόρων, ήταν ο Halford Mackinder σε μία μελέτη την Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας το 1904, που αργότερα εξελίχθηκε στη «Θεωρία της Heartland». Ο Mackinder υποστήριξε ότι ο έλεγχος της Heartland, η οποία εκτεινόταν από τον Βόλγα εώς το Yangtze, θα προσφέρει έλεγχο στο «Παγκόσμιο Νησί», όπως όριζε την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, η θεωρία του Mackinder αντανακλάται στην SCO.

To αυθεντικό σχεδιάγραμα του Halford J. Mackinder από τη μελέτη του «The Geographical Pivot of History» του 1904 Πηγή: Wiki

To αυθεντικό σχεδιάγραμα του Halford J. Mackinder από τη μελέτη του «The Geographical Pivot of History» του 1904 Πηγή: Wiki

Το βασικό σημείο, είναι ότι η Βόρειος και η Νότιος Αμερική, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, σε τελική ανάλυση, είναι λιγότερο σημαντικές από ότι το «Παγκόσμιο Νησί» του Mackinder. Υπήρξε μια εποχή, κατά την οποία η Βρετανική και στη συνέχεια η Αμερικανική πρωτοκαθεδρία αντιστάθμιζε τη σημασία του, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Αν η θεωρία του Mackinder είναι σωστή για την πρωταρχική σημασία των ακατέργαστων πόρων, η Ρωσσία, με την υποστήριξη των μελών της SCO, είναι τοποθετημένη κατά τρόπον ώστε να εξελιχθεί στο ισχυρότερο έθνος της Γης.

Η SCO είναι η μεγαλύτερη εώς τώρα πρόκληση απέναντι στην Αμερικανική οικονομική ισχύ. Η Ρωσσία και η Κίνα έχουν ξεκαθαρίσει σαφώς πως θα ξεφορτωθούν το δολάριο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το τι θα το αντικαταστήσει. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσίας και σχεδόν όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις της SCO έχουν αυξήσει τα αποθέματα χρυσού τους, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ένδειξη ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι εκπρόσωποι των 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ – Ασιατών βλέπουν το νομισματικό μέλλον των συναλλαγών στην Ασία.Απόδοση: Πετροβούβαλος/Αβέρωφ

Εικόνα: Ο χάρτης της SCO από τη Wiki: Με πράσινο τα πλήρη μέλη, με μπλέ τα υπό ένταξη μέλη και με μωβ τα μέλη – συνομιλητέςΠηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό
(γραμμένο το Σεπτέμβριο του 2014)

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *