Πνευματικές - Ηθικές Αξίες

Νάξος

Γράφει ο Γρυλλάκης Θανάσης

Τίποτα στη ζωή δε χαρίζεται, διεκδικείται και κατατιέται. Η κατάκτηση βέβαια κάθε υψηλού και όμορφου στόχου η σκοπού, δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση. Απαιτείται αγώνας, πάλη, μόχθος, προσπάθεια όπως σοφά μας λέει και μιά λαϊκή παροιμία " το ρόδο και ο όμορφος ανθός φυτρώνει μεσ' τα αγκάθια ". Η παροιμία έχει μεταφορική σημασία και έννοια το ρόδο, ο όμορφος ανθός υποδηλώνουν τις πνευματικές και ηθικές αξίες που για να αποκτηθούν χρειάζεται επίπονη προσπάθεια ακόμα και να πληγωθείς μέσα στα αγκάθια.

Η πορεία του ανθρώπου αν θέλουμε να μιλάμε για τον πραγματικό άνθρωπο που αναζητά, μιμείται και πραγματώνει την έννοια του " άνω θρώσκειν " είναι δύσκολη μέσα από μονοπάτια, δρόμους ανηφορικούς, κακοτράχαλους, δύσβατους, όπως η πορεία του Προμηθέα που επειδή έφτιαξε τους ανθρώπους, τους προστάτευε, τους μάθαινε πράγματα, τους έδωσε τη φωτιά δηλαδή τη γνώση, καταδικάστηκε από το Δία και υπέστει τη γνωστή τιμωρία. " Τραχύς και δύσκολος της αρετής ο δρόμος "...... προβλέπει ο Ανδρέας Κάλβος. Όμως μόνο με το φώς της γνώσης, τον ορθό λόγο δηλαδή τον ορθό τρόπο σκέψης-έκφρασης και στη συνέχεια την κατάκτηση των πνευματικών και ηθικών αξιών στοιχεία Ελληνικής παιδείας μπορούμε να καταπολεμήσουμε την άγνοια, την απάτη, τις προκαταλήψεις, το φόβο, το ψέμα, να εξαφανίσουμε την ασχήμια, τη χυδαιότητα, την αδικία. Η αξία ενός ανθρώπου κρίνεται σε κάθε έκφραση και έκφανση της ζωής, στίς πράξεις και στο έργο που παράγει πρός όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το μέλλον και το αύριο δεν έρχονται μόνα τους λόγω περιστροφής της γής και αλλαγής των εποχών. Πρέπει σαν άνθρωποι να αγωνιστούμε, να παλέψουμε " Δεί πράττειν τί, μείζον των υπαρχόντων " έλεγε ο Δημοσθένης. Η πορεία του Ελληνισμού, της ανθρωπότητας εξαρτάται και στηρίζεται στις πνευματικές και ηθικές αξίες, που αν δε τις ξαναβρούμε το σκάφος γή θα συντριβεί στους βράχους της παραφροσύνης, όπως λέει και ο Βέρνερ Φον Μπράουν.Πηγή: Νάξος-Παιδεία-Δημοκρατία

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *