Σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών τής Ακρόπολης

karyatis

Γράφει η Χρύσα Νικολοπούλου

Επειδή πάντα προηγείται ο Λόγος, σημειώνω ότι δεν υπάρχουν "Ελγίνεια Μάρμαρα"!

Αφ΄ενός δεν δημιουργήθηκαν ούτε ανήκουν στον Έλγιν και αφετέρου δεν είναι σκέτα μάρμαρα!

Ονομάζονται Γλυπτά τής Ακρόπολης και είναι μοναδικά, παγκοσμίως, αριστουργήματα!

"Ελγίνεια Μάρμαρα", είναι μια λεκτική βαρβαρότητα, ένα είδος γενοκτονίας τής Ιστορικής μας Μνήμης που προϊωνίζεται την βαρβαρότητα τής αφαίρεσης, πώλησης και παράνομης κατοχής τους!

Αυτά, που το Βρετανικό Μουσείο ονομάζει "Ελγίνεια Μάρμαρα", ένα παγωμένο υλικό, οι Έλληνες τα μετουσίωσαν σε: Παν εφ΄ ω τις αγάλλεται.

Στην δική τους Γλώσσα παραμένει, "το άγαλμα", σε κάτι ακίνητο "statue".

Είναι προσβολή παγκόσμιας εμβέλειας, τα κλεμμένα Γλυπτά μας να είναι γνωστά με τ΄όνομα εκείνου που τα ξερίζωσε βίαια, κατέστρεψε, αφαίρεσε, σύλλησε...και μετά φυγάδεψε!

Τα Γλυπτά τής Ακρόπολης αποτελούν συμβολισμό για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό καθώς ο Ελληνισμός διαδόθηκε, στην απολίτιστη Ευρώπη, μέσω τού Ρωμαϊκού (Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός σε ιστορικούς χρόνους) και με τον Μ.Αλέξανδρο, σε Ανατολία, Εγγύς Ανατολή, Ινδίες, και Β.Α Αφρική, δημιουργώντας ό,τι σήμερα ονομάζουμε Πολιτισμένο Κόσμο, Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Πολιτιστική μας Κληρονομιά, ανήκει πρώτα στην Ελλάδα και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, η απαίτηση τής επιστροφής των θεμελιωδών τής Ιστορίας μας, όταν αυτά έχουν κλαπεί και καταπατηθεί!

Τα Γλυπτά τής Ακρόπολης είναι μέρη ενός μοναδικού Όλου.

Μετά την εγκληματική πράξη κλοπής των Γλυπτών, από τον Έλγιν, προς όφελός του, (διακόσμηση τής εξοχικής του κατοικίας στην Μ.Βρετανία) είναι αδύνατον να επανέλθει η Ακρόπολη στην αρχική της μορφή.

Απαιτούμε την επιστροφή τους και την τοποθέτησή τους στο νέο Μουσείο τής Ακρόπολης, ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία, μ΄όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, λιτό, με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και την ιερότητά του!

Οφείλει η Μ.Βρετανία ως κράτος, σεβόμενη τους νόμους (περί προελεύσεως αρχαιοτήτων) και μέλος τού Ο.Η.Ε να διερωτηθεί και να δώσει μια τεκμηριωμένη απάντηση για τούς ισχυρισμούς της περί νομιμότητας κατοχής.

Ιστορικά, το μοναδικό χαρτί "νομιμότητας" είναι ένα κείμενο μεταφρασμένο στα Ιταλικά, από διερμηνέα τής Αγγλικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη. Το Αγγλικό Κοινοβούλιο οριακά είχε δεχθεί τα "χαρτιά" τού Έλγιν ως έγκυρα ώστε να γίνει η αγοραπωλησία.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, να εξετάσουμε κάθε παράνομη ενέργεια, η οποία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια πολύχρονης ή όχι κατοχής τού τόπου από ξένες δυνάμεις.

Η Πολιτιστική Κληρονομιά ανήκει στον τόπο που δημιουργήθηκε και συντελεί καταλυτικά στην διαμόρφωση Εθνικής Ταυτότητας!

Έχουμε την ευλογία να ανήκουμε σε μια χώρα, Λίκνο Πολιτισμού, πανανθρώπινο.

Μάς οφείλουν τα πάντα, από τις λέξεις που επικοινωνούν, εώς τα βαθύτερα Φιλοσοφικά νοήματα!

Δίνεται έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, στην Μ.Βρετανία, η ευκαιρία να επιστρέψει τούς κλεμμένους θησαυρούς μας και να ξεφύγει πλέον απ΄το αποικιακό κλίμα σκλαβοπάζαρου και κλοπής πόρων από τρίτους, να ενταχθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής και ευημερίας.

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *