ΣΚΟΠΙΑ-fYROM: Χρήσιμες διευκρινίσεις

Γράφει ο Παναγιώτης Καραφωτιάς*

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, θα είναι χρήσιμο να επισημανθούν ορισμένα, ίσως άγνωστα σε πολλούς, σημεία.

Πέραν από το Χάρτη του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση, σε αποφάσεις και διακηρύξεις, επισημαίνει την ανάγκη όπως τα Κράτη - Μέλη προκειμένου να διατηρούν ειρηνικές και καλές γειτονικές σχέσεις οφείλουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των άλλων κρατών.

Το ερώτημα είναι:

Οι προκλητικά αλυτρωτικές κ.λπ. ενέργειες των Σκοπίων συνάδουν με το πνεύμα αυτό του ΟΗΕ;

Συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας ή ακριβώς το αντίθετο;

Και τι κάνουν τα άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενα κράτη σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στα πλαίσια περιφερειακών Οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και ο ΟΗΕ που για 24 ολόκληρα χρόνια χρησιμοποιεί τον ίδιο Διαμεσολαβητή χωρίς θετικό αποτέλεσμα;

Σημειωτέον, το 1988 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη για την Πρόληψη και Απομάκρυνση Διενέξεων και Καταστάσεων που Μπορεί να Απειλήσουν τη Διεθνή Ειρήνη, όπου από το προηγούμενο «δύναται» (may) προχωρεί ένα βήμα και χρησιμοποιεί το «πρέπει» (should) όσον αφορά και το ρόλο του ΓΓ στην προληπτική διπλωματία του Οργανισμού.

Αραγε, είναι συνεπείς οι «θεματοφύλακες» του Χάρτη του Οργανισμού ή ανακόλουθοι πράττοντας ανάλογα με τα κελεύσματα ισχυρών παραγόντων που υπονομεύουν το κύρος του εξυπηρετώντας μόνον τα δικά τους συμφέροντα αγνοώντας τις αρχές και τις πρόνοιες του Χάρτη;

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ΓΣ ενέκρινε την εισδοχή των Σκοπίων στον Οργανισμό με την προσωρινή ονομασία «Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (The former Yugoslav Republic of Macedonia- fYROM) σε αναμονή της επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά την επίσημη ονομασία.

Είναι δε ενδεικτικό της προσεκτικής ενέργειας της ΓΣ το γεγονός ότι τη λέξη «πρώην» τη γράφει με μικρό γράμμα και όχι με κεφαλαίο!

Το δε επιχείρημα κάποιων ότι ήδη πολλά κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», δεν ευσταθεί γιατί όταν επιτευχθεί συμφωνία για νέο όνομα που να μην περιέχει το «Μακεδονία», τα ίδια κράτη θα το αναγνωρίσουν με το νέο όνομα όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.

Τελικά, ποιός εξυπηρετείται από τη δραματική και απαράδεκτη αυτή διαιώνιση του προβλήματος που ταλανίζει τους λαούς των Βαλκανίων;
Προφανώς, κάποιοι «λύκοι» χαίρονται στην «αναμπουμπούλα» κι όταν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να «αλληλοφαγωθούν» επιχειρούν να «κατασπαράξουν» οτιδήποτε αδύναμο μπορούν.

Και το «διαίρει και βασίλευε» σε όλη του την αίγλη! Όμως, χρειάζεται αντίσταση και στην προκειμένη περίπτωση πανεθνική συναίνεση να μην περιληφθεί στη νέα ονομασία των Σκοπίων ο όρος «Μακεδονία».

Δεν αρκεί να αναθεωρήσουν το «Σύνταγμά» τους κ.λπ. Μόνον αφελείς ή εθελόδουλοι κ.λπ. δεν αντιλαμβάνονται ή εθελοτυφλούν για τις μελλοντικές αρνητικές και επικίνδυνες συνέπειες αν έχουμε στη γειτονιά μας κράτος, όχι περιοχή, με όνομα «Μακεδονία».

Και το ίδιο ισχύει και για άλλα κράτη των Βαλκανίων και όχι μόνον.

Η «πυριτιδαποθήκη» είναι έτοιμη και οι επίδοξοι «εμπρηστές» ελλοχεύουν. ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!



*Ο Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς είναι γέννημα και θρέμμα της Αρκαδίας.
Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών (BS) του Πανεπιστημίου Ιλλινόϊ ΗΠΑ, Διεθνών Σχέσεων (ΜΑ-αριστούχος) του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης και Τρίτου Κύκλου Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Παρισίων (IEDES). Εργάσθηκε σε σημαντικές θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομείς και 23 χρόνια στον ΟΗΕ ως Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του Οργανισμού για την Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Είχε την πρωτοβουλία συνεργασίας του Γραφείου του ΟΗΕ με ΜΚΟ, ιδιαίτερα με το ειρηνιστικό κίνημα. Από το 2001 είναι Καθηγητής και από το 2003 Πρόεδρος του Τομέα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης.



Πηγή: Μικρές εκδόσεις

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *