Στα δύσκολα θυμήθηκαν το Όραμα της Ε.Ε

Του Κώστα Γρηγοριάδη

Του Κώστα Γρηγοριάδη

Χαμένοι στην διαπραγμάτευση σπέρνουν τρόμο για να θερίσουν μισθούς και συντάξεις

Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Η κυβέρνηση ζητά πολιτική λύση και θα κάνει ξεκάθαρη την θέση της στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Ρίγα της Λετονίας. Την ίδια στιγμή όμως το Μαξίμου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο αναφέρει ότι κάποιοι θέλουν την Ευρώπη διαιρεμένη. Σκοπός της διαίρεσης της Ε.Ε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν είναι το οικονομικό θέμα αλλά η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της Ε.Ε. "Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Γιατί όμως εν μέσω οικονομικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση εγείρει θέμα πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ε.Ε χωρίς να λέει ξεκάθαρα σε ποιους εκπροσώπους κρατών-μελών αναφέρεται με αυτό το non paper; Η ελληνική κυβέρνηση απλά έχει στριμωχτεί πολύ από τους δανειστές από τη μια πλευρά και από τους ψηφοφόρους της από την άλλη, αφού τους απογοητεύει μέρα με την ημέρα με τα πισωγυρίσματα που κάνει στις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Μισθός δημοσίου στα 700 ευρώ

Οι δανειστές είναι έτοιμοι να χτυπήσουν τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων του Σύριζα που δεν είναι άλλοι από τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε σε δημόσια δήλωσή του ότι οι δανειστές απαιτούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν ταβάνι τα 700 ευρώ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και συγκεντρωμένους εφοριακούς έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι δανειστές ζητούν να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700. Αυτό μας λένε. Απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά".

Προσπαθώντας δε να δείξει την αλληλεγγύη του στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών καταρχάς, ο κ. Βαρούφακης συνέχισε την δήλωσή του που φανερώνει την αγωνία για τα κακά μαντάτα που έρχονται από τις Βρυξέλλες: "Δεν μπορώ να είμαι Υπουργός Οικονομικών εάν δεν στηρίζομαι στους εφοριακούς. Το λέω δυνατά. Και επιτέλους στην Ελλάδα- όχι μόνο για τους εφοριακούς, αλλά και συνολικότερα- πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε ως χώρα όταν λοιδορούνται άνθρωποι ως ένοχοι προ της αποδείξεως της ενοχής τους".

Παύση πληρωμών μόνο εντός

Για να στηρίξει τον μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων της η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει παύση πληρωμών στις υποχρεώσεις της απέναντι στον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει να πληρώσει 600 εκατ. στις 15 Μαΐου που είναι το δεκαπενθήμερο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συνολικά 2 δις για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Έτσι λοιπόν, ο ιδιωτικός τομέας που δεν συνδικαλίζεται μαχητικά όσο ο δημόσιος τομέας, θα φορτωθεί τα βάρη εφόσον τα 2,4 δις που έπρεπε να πάρει από το Κράτος το 2015 θα προστεθούν στα επιπλέον 3,8 δις των προηγούμενων ετών που δεν τα πήραν ακόμη.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ, αποφάσισε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά παράλληλα αποφάσισε να κάνει μία "μίνι πτώχευση" για τα χρέη της στον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Οικονομικών σε δελτίο τύπου χαρακτηρίζει την παύση πληρωμών, που έχει φθάσει πλέον των 6 δις στους ιδιώτες, ως απλή καθυστέρηση:"Οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού"

Πολιτική λύση σημαίνει "σώστε με" για να σας σώσω

Βάση αυτού του δελτίου τύπου η κυβέρνηση ομολογεί ότι έφτιαξε έναν προϋπολογισμό πλεονάζων για τα μάτια των δανειστών ο οποίος είχε ως βάση τα χρέη του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα που είχε προαποφασίσει να μην τα ξοφλήσει. Το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η κυβέρνηση ήταν 2,164 δις, ενώ το χρέος της προς τους ιδιώτες για το 2015 ήταν 2,451. Γι' αυτό το λόγο το έλλειμμα που παρουσιάζει το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι 508 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα είναι καθαρά ταμειακό και όχι δημοσιονομικό.

Έτσι λοιπόν, το μόνο χαρτί της κυβέρνησης, εφόσον τα νούμερα δεν βγαίνουν ταμειακά ενώ οι μισθοί και συντάξεις ύψους 2,4 δις δεν αφορούν μόνο το Μάιο αλλά κάθε μήνα συνεχώς, το χαρτί που μπορεί να ρίξει πλέον στο τραπέζι του πόκερ της διαπραγμάτευσης είναι η "πολιτική λύση" που θα έρθει από την Ε.Ε και ο φόβος ότι μπορεί κάποιοι να προσπαθήσουν να την διαιρέσουν και έτσι η κυβέρνηση να βγει λάδι. Όχι λόγω των δικών της επιλογών να μην κάνει την ρήξη που υποσχέθηκε, αλλά εξαιτίας "κρυφών παραγόντων" που ήταν τόσο ισχυροί που δεν κατάφερε να κάνει ό,τι υποσχέθηκε.

Η "πίεση" για την "πιθανή διαίρεση" της Ε.Ε θα αναγκάσει την φιλοευρωπαϊκή ελληνική κυβέρνηση να σώσει το "όραμα της Ενωμένης Ευρώπης" ακόμα κι αν αναγκαστεί να φθάσει τις συντάξεις στα 280 ευρώ και τους μισθούς του δημοσίου τα 700 ευρώ (το πολύ) για αρχή.

Ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου ιδιώτες μπορούν πλέον να προβούν νομίμως και συνταγματικά εναντίον του δημοσίου για χρέη ζητώντας κατάσχεση κρατικών ταμειακών διαθέσιμων, η θηλιά σφίγγει ακόμη περισσότερο στο λαιμό της κυβέρνησης.Πηγή: Στον Τοίχο

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *