Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση των συγγενών των θυμάτων στην Εισαγγελία Λαρίσης για 28 επιπλέον ορφανά δείγματα DNA!

Σύμφωνα με νέο πόρισμα – έκθεση του μαθηματικού Μανώλη Παπαδάκη (ο οποίος εργάζεται στο πανεπιστήμιο Χιούστον), και δημοσιεύει η εφημερίδα «δημοκρατία»:

«Δεν είναι βέβαιο ότι τα θύματα είναι 57, αφού τα βιολογικά δείγματα είναι 85!

Αναφέρει συγκεκριμένα πως δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα 28 επιπλέον βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν ανήκουν στα 57 θύματα, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και θύματα τα οποία δεν έχουν διασταυρωθεί.

Τα συμπεράσματα του κ. Παπαδάκη βασίστηκαν στα δεδομένα που περιείχαν οι εκθέσεις και η αλληλογραφία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), τα οποία του απέστειλε ο ειδικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων, Βασίλης Κοκοτσάκης. Για τη διεξαγωγή τους, μάλιστα, ο διακεκριμένος επιστήμονας χρησιμοποίησε αναγνωρισμένους επιστημονικούς τρόπους στατιστικής ανάλυσης δεδομένων, όπως το θεώρημα Bayes, που εξετάζει τις υπό όρους πιθανότητες.

Μετά το πόρισμα του κ. Παπαδάκη οι συγγενείς των θυμάτων, όπως ήταν λογικό, κατέθεσαν χθες συμπληρωματικό υπόμνημα προς τον εφέτη ανακριτή που ερευνά την υπόθεση, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις διαπιστώσεις του επιστήμονα και να υποβάλουν νέα αιτήματα.

Βασικά συμπεράσματα

Σε σχέση με τα αίτια θανάτου των θυμάτων στα Τέμπη, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει συγκεκριμένα πως με πιθανότητα 79% το ποσοστό των θανάτων συνέπεια της πυρκαγιάς κυμαίνεται μεταξύ 51% και 100%. Δίνει δηλαδή τεράστιες πιθανότητες το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων να προήλθε από την πυρκαγιά που ξέσπασε, ως αποτέλεσμα των εκρηκτικών υλικών τα οποία, όπως έχει πλέον διαπιστωθεί, υπήρχαν στην εμπορική αμαξοστοιχία.

«Τουτέστιν, η υπόθεση ότι η κυρία αιτία θανάτου των θυμάτων (εγκαυματιών) είναι οι μηχανικές συνέπειες της σύγκρουσης δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί δεν είναι επαρκώς πιθανή. Επίσης, επικρατέστερη αιτία θανάτου 16 έως και όλων των 30 από τους με εγκαύματα νεκρούς πρέπει να θεωρείται η πυρκαγιά» γράφει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, επιλέγουμε τη χρήση στατιστικών μεθόδων ελλείψει επαρκών ιατροδικαστικών εξετάσεων».

Σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών, ο κ. Παπαδάκης εστιάζει στα 85 καταχωρισμένα δείγματα (PM01 έως PM085) τα οποία αναφέρονται στις εκθέσεις της ΔΕΕ και καταλήγει:

«Συνάγουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι καταρχήν έχουμε 85 διαφορετικές σορούς-μέλη που αντιστοιχούν σε 109 περισυλλογές ανθρωπίνων μελών από τον τόπο του ατυχήματος έως και την 4η Μαρτίου 2023. Σε καθεμία από αυτές τις σορούς αντιστοιχεί δείγμα γενετικού υλικού. Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν περισσότερα θύματα από 57, θα πρέπει 28 από τα δείγματα DNA PM1-PM85 να είναι διπλά. Εγείρεται, λοιπόν, το ερώτημα κατά πόσον έχει εξεταστεί η διαφορετικότητα αυτών των 85 δειγμάτων γενετικού υλικού μεταξύ τους; Το ότι διατηρείται η αρίθμηση 1-85 αποτελεί ένδειξη ή αφήνει να υπονοηθεί ότι υπάρχουν 85 διαφορετικά DNA ανθρωπίνων θυμάτων κι όχι 57, όπως είναι η επίσημη θέση των Αρχών».

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Παπαδάκης προτείνει μάλιστα να αιτηθούν οι συγγενείς τον μαθηματικό προσδιορισμό «με χρήση του υπάρχοντος λογισμικού της ΔΕΕ της πιθανότητας ομοιότητας ανά δύο όλων των 85 τμημάτων DNA που έχουν περισυλλεγεί στον χώρο του ατυχήματος».

Προτείνει επιπλέον η ίδια διαδικασία να πραγματοποιηθεί και για τα «νέα δείγματα γενετικού υλικού που περισυνελέγησαν από το οικόπεδο στα Πηγάδια».

Συμπληρωματικό υπόμνημα των συγγενών στην Εισαγγελία Λαρίσης

Μετά τα συμπεράσματα του καθηγητή του πανεπιστημίου του Χιούστον, οι συγγενείς στο συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσαν χθες, το οποίο απέστειλαν φυσικά και στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας αλλά και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητούν να μάθουν -μεταξύ άλλων- εάν έχουν αποσταλεί στον εφέτη ανακριτική «δείγματα ιστών, υγρών και άλλων οργανικών ουσιών που έχουν ληφθεί από τις σορούς των θυμάτων κατά τη νεκροψία – νεκροτομή».

Όπως αναφέρουν οι συγγενείς, τα συμπεράσματα αυτά είναι απαραίτητο να διασταυρωθούν με όποια άλλα στοιχεία «προς διακρίβωση της αιτίας θανάτου και ιδίως των παραγόντων που οδήγησαν στην έκρηξη πυρός και της έκτασης της πυρκαγιάς που ξέσπασε».

«Ποιες ακριβώς από τις πιθανώς σχετιζόμενες με την “ανάφλεξη – πρόκληση της πυρκαγιάς” χημικές ουσίες, στερεά υλικά ή αέρια έχει δοθεί εντολή να διερευνηθούν και τυχόν έχουν διερευνηθεί στα παραπάνω βιολογικά υλικά προς εξέταση;» ρωτούν οι συγγενείς τον ανακριτή.

Σε σχέση με τα δείγματα DNA, οι συγγενείς ζητούν να μάθουν «ποιος φυλάσσει τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από τον χώρο του συμβάντος και πόσους διαφορετικούς ανθρώπους αφορούν». Ρωτούν ακόμη: Εάν έχουν διατηρηθεί και σε ποια έκταση ανθρώπινα μέλη και ιστοί.Πηγή: anazitiseis.gr

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *