ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ… ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται η ακριτική μας περιοχή – Καμμία φροντίδα για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου – Ακόμη και ο Ζεόλιθος των Πετρωτών, θα επεξεργάζεται στην Θεσσαλονίκη – Πού χάθηκαν οι επενδύσεις; – Ο πραγματικός εχθρός είναι από έξω ή από μέσα;

Την Θράκη την θυμούνται μόνο ,όταν γίνονται εκλογές ή όταν οι πλημμύρες ,οι ζωονόσοι με τα κουνούπια διαλύουν την γεωργία την κτηνοτροφία και ρημάζουν τα σπίτια των φτωχών ακριτών, καλή ώρα στο πολύπαθο Ορμένιο. Με την ευκαιρία κάνουν και κάποιες φιέστες. για το θεαθήναι και αυτό ήταν όλο .Το Αθηνοκεντρικό κράτος συνεχίζει να ζεί στην αποχαύνωση του μέσα στα στενά όρια του κλινού Άστεως δίχως ενδιαφέρον, δίχως προοπτική για την συνεχώς φθίνουσα Θράκη. Θυμίζει η Θράκη μια σύγχρονη χαριτόβρυτη αλλά μελαγχολική Ευρυδίκη ,που οδηγείται στα σκοτάδια του Άδη, γιατί ο Ορφέας της ποτέ δεν νοιάστηκε πραγματικά γι αυτήν. Παρά τους θρήνους και τις οιμωγές της αξιοθρήνητης Ελληνικής πολιτείας, η Θράκη αργοπεθαίνει. Γιατί ούτε το Σύνταγμα στις πιο βασικές του διατάξεις δεν τηρεί το Αθηνοκεντρικό κράτος, άλλα επιτάσσει το άρθρο 106 παρ 1 του Σ κι άλλα κάνουν. Ούτε προγραμματίζουν, ούτε συντονίζουν την οικονομική δραστηριότητα στην Θράκη , ούτε επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη των τομέων της Εθνικής Οικονομίας που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Θράκης. Γι’ αυτό και η προκλητικά απούσα πολιτεία δεν λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του Εθνικού πλούτου από τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα , ούτε προάγει την οικονομία της παραμεθόριας αυτής περιοχής , ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με την πιο πάνω θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος. Αλλά ούτε καν νοιάζεται για την κατοχύρωση της Εθνικής υπόστασης της Θράκης.

Αν πραγματικά νοιάζονταν εκεί κάτω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με τα πολιτικά τους κνώδαλα θα έπρεπε να έχουν έναν βουλευτή υπηρεσίας επί μονίμου βάσεως στην Θράκη, για να αφουγκράζεται και να ενημερώνει το κέντρο για τις αναγκαίες κινήσεις και ενέργειες ,που πρέπει να γίνουν σε Εθνικό επίπεδο(πχ να μην χάσουμε τους Πομάκους) . Όχι να πίνουν καφεδάκια στο κυλικείο της Βουλής ή στο Κολωνάκι. Αν θέλεις να κρατήσεις τον τόπο σού στα σύνορα, τον εξοπλίζεις καλύτερα από την πρωτεύουσα. Τίποτε όμως απ όλα αυτά δεν γίνεται. Θα έπρεπε ακόμη η ζώνη αυτή να είναι σχεδόν αφορολόγητη κι όχι να ετοιμάζουν και αύξηση του ΦΠΑ σε 24% (έλεος πια) για να αποτελεί κίνητρο προσέλευσης νέων ανθρώπων με επιδοτούμενα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια, για να φτιάχνουν το σπίτι και την επιχείρηση τους εδώ, να έρχονται και όχι να φεύγουν ως και να μην γίνονται βορά στα χέρια της τουρκικών συμφερόντων Ziraat Bank Η τελευταία μεσουρανεί με τις ευλογίες της καθεύδουσας ελληνικής πολιτείας , παρ ότι όλοι γνωρίζουν στο παρηκμασμένο κέντρο, ότι από πίσω κρύβεται η επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Κανείς από τα πολιτικά ανδράποδα καριέρας δεν αναρωτήθηκε που βρίσκει χρήματα η παραπάνω τράπεζα και χορηγεί αφειδώς δάνεια εν καιρώ κρίσης, πρωτίστως σε μουσουλμάνους αλλά και σε Χριστιανούς, με σημαντική όμως υποθηκική δέσμευση. Φυσικά υπό τας περιστάσεις αυτάς θα έπρεπε να γίνει άμεση ανάκληση της αδείας της από την τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά πως να γίνει αφού η τελευταία είναι μόνο κατ ‘όνομα Ελληνική μια και οι μετοχές της είναι σε ξένα άφιλα χέρια!

Πού αλήθεια είναι οι νέες θέσεις εργασίας; Μόνο HOT SPOTS προαναγγέλλονται ,μελλοντικά φυτώρια για τις υπό εξαγγελίαν ΕΟΖ. Μιζέρια και μόνο μιζέρια, αυτό εισπράττουν οι Θρακιώτες. Πού είναι οι επενδύσεις, που είναι η εκμετάλλευση εκείνου του ορυκτού πλούτου, φιλικού προς το περιβάλλον; Και σαν τέτοιος σε πρώτη γραμμή έρχεται ο Ζεόλιθος; Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η άφιλή πολιτεία έχει αποδεχθεί να μην πραγματοποιείται καμία απολύτως επεξεργασία του εξορυσσόμενου πετρώματος στην Θράκη, που θα είχε ωφέλεια για τον τόπο ,αλλά ο ζεόλιθος θα περνά μόνο αλαζονικά με τριαξονικά φορτηγά μέσα από το χωριό των Πετρωτών, μόνο σκόνη θα αφήνει και στην συνέχεια θα μεταφέρεται σε εργοστάσιο της εμπλεκόμενης στην εξόρυξη εταιρίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Δικαίως οι κάτοικοι της κοινότητας Πετρωτών αντιδρούν στον τρόπο εκμετάλλευσης του πολύτιμου αυτού πετρώματος, αφού μόνο ζημιά θα τους επιφέρει και κανένα κέρδος.

Με τον τρόπο όμως αυτό η κεντρική εξουσία αδιαφορεί για την ανάπτυξη απομακρυσμένων χωριών, όπως τα Πετρωτά. Και ας γνωρίζουν όλοι ότι στα Πετρωτά υπάρχει η καλύτερη ποιότητα ζεόλιθου σε όλο τον κόσμο. Και τί μ’ αυτό; Πριν λίγα χρόνια επί Γιωργάκη Παπανδρέου, είχαμε φτάσει στο σημείο ως χώρα να εισάγουμε ζεόλιθο δευτέρας ποιότητας από την Βουλγαρία, παράλληλα ‘όμως να βραχυκυκλώνει η περιφέρεια και το υπουργείο εξ Αθηνών την χορήγηση αδείας εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά σε ενδιαφερόμενη Ελληνική εταιρία. Κι όλα αυτά γιατί, όπως αποδείχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, που εισήγαγε τον δεύτερης ποιότητας ζεόλιθο από Βουλγαρία, συμμετείχε στενός συγγενής μεγαλοκλασσάτου υπουργού…Όλα τόσο τυχαία(;)αλλά σχηματίσθηκαν δύο δικογραφίες για το θέμα αυτό από τις αρμόδιες στην περιοχή εισαγγελικές αρχές-και προς τιμήν τους- στην συνέχεια απεστάλησαν στον εισαγγελέα Διαφθοράς στην Αθήνα, αλλά προς το παρόν» ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο» ! .Έτσι με όλα αυτά αναρωτιέται κανείς, ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός ο απέξω ή ο από μέσα;! Δυστυχώς αλλά η τακτική του άφιλου αυτού αθηνοκεντρικού κράτους χρόνια ολόκληρα στο ίδιο μοτίβο, υποτονθορύζει την επερχόμενη καταστροφή και ερήμωση της θρακικής γης. Πόσο αλήθεια όλοι αυτοί οι πολιτικοί μανδαρίνοι αγαπούν και νοιάζονται για την Θράκη; Αλλά μαζί μ αυτούς μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι τοπικοί οσφυοκάμπτες ,που θέλουν να είναι αρεστοί στην εκάστοτε κεντρική πολιτική εξουσία, θλιβερό κατάλοιπο ραγιαδισμού. Όμως ακόμη που είναι η υποτιθέμενη διαπρύσια φωνή των τοπικών βουλευτών για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, θηλειά στον λαιμό της Θράκης; Η κατάσταση λοιπόν εξελίσσεται απερίγραπτα οδυνηρή, αφού θλιβερή είναι η Γραικία στην οποία εναποθέσαμε τις τύχες μας εμείς οι νεοέλληνες! Όλα δυστυχώς μη αναστρέψιμα. .Εκτός κι εάν ο πανάγαθος Θεός κάνει το θαύμα του!

Ηλίας Ν. Ηλιακόπουλος
Δρ. Νομικής, ΔικηγόροςΠηγή: Ελεύθερη Θράκη

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *