Το αειφόρο, αέναο, ανακυκλούμενο κόλπο γκρόσο με τις ΑΠΕ

bloomberg-private-equity-renewables

Private Equity Smells Money in Europe's Renewables Subsidy Cuts

Η είδηση είναι ότι υπάρχουν "επενδυτές" (ιδιωτικά κεφάλαια, τα λένε, "private equity") που τώρα που κόπηκαν και κόβονται οι ταρίφες σε χώρες της "Ευρώπης" (το άρθρο αναφέρει Ισπανία, Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα κλπ) και που οι μέχρι τώρα "επενδύσεις" σε ΑΠΕ δεν αποδίδουν (αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι σε πολλές ειδήσεις), θα εμφανιστούν να "επενδύσουν" και αυτοί σε αυτές, τις μισοχρεοκοπημένες, ΑΠΕ. "Μισοχρεοκοπημένες" σημαίνει ότι με κομμένες τις επιδοτήσεις, οι "επενδύσεις" αυτές δεν "βγαίνουν", δεν φτάνουν οι επιδοτήσεις για εξυπηρέτηση των δανείων με τα οποία έγιναν. Θα γίνει λοιπόν κάποια "διαπραγμάτευση" με τις τράπεζες, θα διαγραφούν χρέη, και θα φανεί ότι οι τράπεζες έσωσαν ένα μέρος του δανείου τους με τον καινούργιο "επενδυτή". Στην πράξη, ο παλιός επενδυτής έβγαλε ό,τι έβγαλε (βασικά από τα πρώτα λεφτά), θα βγάλει και ο νέος, και η τράπεζα (δηλαδή, όπως έχει γίνει το πράγμα, οι φορολογούμενοι, ανά την Ευρώπη, και οι καταθέτες όπου γίνει bail-in), θα φανεί ότι χάνει μεν, αλλά όχι τα πάντα.

καλή-επένδυση-αφού-πρώτα-χρεοκοπήσουν

Τα αιολικά είναι καλή επένδυση ΑΦΟΥ πρώτα χρεοκοπήσουν

Αυτό το κόλπο γκρόσο το είχα προαναγγείλει πριν ...5(!) χρόνια: Οι Έλληνες (και προφανώς όχι μόνο) "επενδυτές", πάει καιρό που δεν βγάζουν λεφτά με τον παραδοσιακό τρόπο που μάθαμε στα σχολεία, δηλαδή "επενδύεις, παίρνεις ρίσκο, βγάζεις λεφτά στο μέλλον" Οι Έλληνες με δημιουργικές εκδοχές παραδοσιακών υπερτιμολογήσεων, βγάζουν λεφτά μπροστά, δεν βάζουν, δεν ρισκάρουν -- βγάζουν, up front, προκαταβολή, πώς το λένε... -- και μετά, όταν γίνει βαρετό και ασύμφορο, σφυράνε στην Τράπεζα να γράψει κάποια ζημιά διαγράφοντας χρέος, αφού το έχει κρατήσει κανένα διάστημα στα κόκκινα δάνεια, για να φανεί ότι "πω πω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση", και με διαγραμμένο το χρέος, ολικά ή μερικά, η "επένδυση" ξαναγίνεται ελκυστική, άσε και τον άλλον να κερδίσει. Κι όσο συνεχίζεται κάποια επιδότηση, όλο και κάτι θα αφήνει, εξ ου και οι "νέοι επενδυτές".

Ο κατασκευαστής της ανεμογεννήτριας ή του φ/β, έβγαλε όταν το πούλησε. Ο "επιχειρηματίας" έβγαλε από τα λεφτά της υπερτιμολόγησης, και των μετρητών τα πρώτα 2-3 χρόνια. Αυτοί που έδωσαν τις άδειες έβγαλαν (δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά αν με αφήσουν να το ψάξω...). Οι τράπεζες που έδωσαν το δάνειο διαφήμισαν "πράσινη επιχειρηματικότητα". Όλη την άσκηση την πληρώνουμε εμείς , με τις επιδοτήσεις, και με τις επιδοτήσεις των τραπεζών "που πρέπει να σωθούν". Τα κατά περίπτωση ΕΣΠΑ είναι η μαγιά για να ξεκινήσει, και να πάρουν τα λεφτά τους οι κατασκευαστές των ΑΠΕ. Τόσο απλό.

Μαντέψτε ποιος θα εμφανίσει (αν δεν το κάνει ήδη) αυτή την "άσκηση" σαν "επενδύσεις για ανάπτυξη"...

πρασινη-επιχειρηματικότητα

Και μην νομίσετε ότι αυτή η πατέντα γίνεται μόνο με τα αιολικά και τις ΑΠΕ... Αν ψάξετε τα εταιρικά κόκκινα δάνεια σε αυτήν και σε άλλες τράπεζες, θα δείτε μερικά που πράγματι οι επιχειρηματίες "πάσχουν", μερικοί τέλειωσαν και δεν περνάν καλά, μερικοί τέλειωσαν αλλά είναι μια χαρά, και μερικοί συνεχίζουν ανενόχλητοι με μη εξυπηρετούμενα χρέη -- μερικούς τους βλέπω κιόλας... Μαντέψτε ποιος τους συντηρεί: Εσείς. Η διαφορά με τις ΑΠΕ είναι ότι εσείς πάλι θα τους συντηρείτε, αλλά τριπλά: Πρώτον με τις επιδοτήσεις που τους πληρώνετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ, και δεύτερον με τις επιδοτήσεις που πληρώνετε (πληρώσατε, και θα πληρώνετε) και για τις τράπεζες που συντηρούν την φούσκα. Και, τρίτον, οι δικοί μας που δουλεύουν με κόκκινα δάνεια, τουλάχιστον δουλεύουν. Τα κόκκινα δάνεια των ΑΠΕ (που θα έρθουν να σώσουν τα private equity funds) δεν δουλεύουν για εμάς, δουλεύουν για την κάθε EDF και ΕΝΕL που τρώει τις επιδοτήσεις και τις στέλνει έξω, για να έχουν φθηνότερο ρεύμα οι Γάλλοι και οι Ιταλοί...

Αυτά, κύριοι, δεν είναι "καπιταλισμός", ή "αγορά", ή "ανάπτυξη"...Πηγή: archaeopteryx

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *