«Τον κόσμο δεν τον είδα παρά ως Έλληνας...»

Ιωάννης Μεταξάς

«Περνώντας τα χρόνια και κοιτάζοντας πίσω μου, βλέπω πως, ό,τι αισθάνθηκα και σκέφθηκα, πάντα ελληνικά το αισθάνθηκα και σκέφθηκα.

Τον κόσμο δεν τον είδα παρά ως Έλληνας. Δεν εννοώ τα καθήκοντά μου ως Έλληνα πολίτου προς την Ελληνική Πολιτεία, δεν εννοώ την συμβατική θεωρία του πατριωτισμού, εννοώ τον ψυχικό μου φακό, μέσα από τον οποίο αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, ότι ο φακός αυτός είναι ελληνικός.

Ούτε και μπορούσε να είναι άλλος. Γι' αυτό μπορεί πολλές χώρες άλλες να εθαύμασα και να μου άρεσαν αλλά καμμιά δεν αισθάνθηκα και δεν αγάπησα βαθειά εκτός από την Ελλάδα, και ό,τι εθαύμασα και εψύχωσα σε ξένες φυλές, ήταν ανάγκη της ελληνικής μου ψυχής, που ενόμιζα πως έβλεπα μέσα στις άλλες αυτές φυλές. Μπορεί να ήσαν και αντανάκλασι των ονείρων της ψυχής μου, μπορεί και πραγματικότητες... και αυτά που στην δική μου, ελληνική φυλή επέκρινα και απέρριψα, είναι εκείνα που δεν ήθελα να έχη, εκείνα που θα επιθυμούσα, με την πρόοδό της, να έφευγαν, για να γίνη μεγαλείτερη και ωραιότερη και καλλίτερη.

Σε αυτήν την ζωή δεν ημπορεί να είμαι τίποτε άλλο παρά Έλληνας, και δεν εννοώ πολίτης και υπήκοος του Ελληνικού Κράτους αλλά Έλληνας στο αίσθημα και στήν ψυχή, ένα άτομο μέσα στην ατέλειωτη σειρά του παρελθόντος και του παρόντος και του μέλλοντος της ράτσας μου αλλά άτομο αναπόσπαστο... »

Ιωνάννης Μεταξάς, «Τετράδιο Σκέψεων»Πηγή: ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *