Ξέχασαν την «κόκκινη γραμμή» της Μόρφου...

Η εκκλησία της Παναγίας στο Μνασίν της κατεχόμενης Μόρφου

Η εκκλησία της Παναγίας στο Μνασίν της κατεχόμενης Μόρφου

Ακούσατε, τις τελευταίες ημέρες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού να αρθρώνουν λόγο για επιστροφή της Μόρφου; Ακούσατε να λέγεται, έστω και ως επικοινωνιακό σύνθημα, ότι η επιστροφή της Μόρφου αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά και πως δεν υπάρχει λύση χωρίς την επιστροφή της πόλης;

Καμία αναφορά. Άκρα του τάφου σιωπή. Έπειτα από εκείνη την έξαρση ενθουσιασμού του Προέδρου Αναστασιάδη στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, πως εάν δεν επιστραφεί η Μόρφου ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση, η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα απέφυγαν κάθε επανάληψη της προειδοποίησής τους. Και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

Συνδέεται με τις προθέσεις της Κυβέρνησης να απεμπολήσει όσα η ίδια διακήρυττε και να παζαρέψει τη Μόρφου, αποδεχόμενη όπως η περιοχή τεθεί υπό τη διοίκηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό, άλλωστε, όπως εγράφη, αποτελεί και εναλλακτική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, σε περίπτωση κατά την οποία αποκρουσθεί από την τουρκική πλευρά η επιστροφή της πόλης.

Παρεμπιπτόντως, αλλά όχι τυχαίως, ήλθε ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες στην επιφάνεια η πρόταση του άλλου «μετριοπαθούς» Τουρκοκύπριου ηγέτη, του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως η Μόρφου περιληφθεί σε μία «τρίτη περιοχή», δηλαδή να αποτελεί περιοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της οποίας, όπως υπέδειξε με νόημα, εταίρος θα είναι και η τουρκοκυπριακή πλευρά. «Έτσι -είπε- ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ούτε η Τουρκία θα δώσουν πίσω κάποια εδάφη, αλλά κάποιες περιοχές θα τεθούν υπό την ομοσπονδιακή διοίκηση. Έτσι, ούτε η Μόρφου θα επιστραφεί στον Νότο, ούτε χιλιάδες άτομα θα φύγουν από την περιοχή».

Φαίνεται, τελικά, ότι εδώ θα επικεντρωθεί η συζήτηση και φαίνεται πως αυτή θα είναι και η τελική κατάληξη. Οι πονηροί Τούρκοι, χωρίς να παραχωρούν εδάφη, θα αποδεχθούν ως «ύστατη υποχώρηση» όπως η Μόρφου τεθεί υπό ομοσπονδιακή διοίκηση. Αλλά ο Ταλάτ προχωρεί και συμπεριλαμβάνει και τη νεκρή ζώνη στην ομοσπονδιακή διοίκηση. Εν ολίγοις, ό,τι ζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστραφεί θα τεθεί υπό ομοσπονδιακή διοίκηση. Τελικά, τι θα λάβουμε; Ουδέν. Ακόμη και η νεκρή ζώνη δεν παραχωρείται.

Αυτές οι εξελίξεις, οι οποίες σίγουρα συζητούνται στα παρασκήνια, δικαιολογούν και τη σιωπή της Κυβέρνησης έναντι της επιστροφής της Μόρφου. Με μεγαλόστομες διακηρύξεις και με παρουσίαση πλαστών εικόνων, όπως συνήθως πράττει ο Πρόεδρος και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, επεχείρησαν να προσηλυτίσουν στο «ναι» τους πρόσφυγες κατοίκους της Μόρφου. Με ηρωικά συνθήματα, συγκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις τους να μη θέσουν κόκκινες γραμμές. Εγνώριζαν ότι η Μόρφου έχει τεθεί ήδη σε ανατολίτικο παζάρι.

Αλλά, στην άλλη πλευρά, ο Ακιντζί δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αποκαλύπτει τις πραγματικές του θέσεις. Και, μόλις προχθές, μας κάλεσε «να εγκαταλείψουμε την απόλυτη προσέγγιση περί μηδενικού στρατού και μηδενικών εγγυήσεων. Θέλουμε να κατανοήσουν ότι με αυτήν την προσέγγιση δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε λύση», τόνισε.

Άραγε στην «Πινδάρου» και στον λόφο του Προεδρικού λαμβάνουν τα μηνύματα; Ή ζουν, ακόμη, μέσα στο πέλαγος των ψευδαισθήσεών τους; Ή, το χειρότερο, αποφάσισαν να αποδεχθούν τα πάντα;Πηγή: Εφημερίδα "Σημερινή"

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *