Ξεκινούν δειλά (και παράνομα) οι χωματουργικές εργασίες στα Άγραφα. Υπουργός: πουλάμε τα πάντα

Από τη συγκέντρωση ενάντια στη αιολικά στα Άγραφα

Από τη συγκέντρωση ενάντια στη αιολικά στα Άγραφα το ΣΚ που μας πέρασε.

Πριν μερικές ημέρες, φορτηγά και μπουλντόζες ανηφόρισαν στη Νιάλα και τα Καμάρια των Αγράφων ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Η εγκατάσταση αιολικών πάνω στην κορυφογραμμή έχει αδειοδοτηθεί, πλην όμως δεν έχει κατατεθεί από την εταιρεία η ΕΟΑ (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Παρ’ όλα αυτά, δειλά – δειλά και με την παρουσία της ΕΛΑΣ και εταιριών security που φυλάνε 24ωρες «σκοπιές» πάνω στην κορυφογραμμή, άρχισαν να εκτελούνται χωματουργικές εργασίες, ενώ οι εργολάβοι έχουν κάνει αρκετή προεργασία στην περιοχή (τοπογραφικές σημάνσεις για τις διαπλατύνσεις δρόμων, τα γήπεδα των ανεμογεννητριών κλπ.) .

Στην κορυφογραμμή.

Στην κορυφογραμμή.

Είναι φανερό ότι η εταιρεία λόγω των αντιδράσεων (που οφείλονται κυρίως στην προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ το οποίο τελικά αποφάσισε ότι η εταιρεία πρέπει να υποβάλλει ολοκληρωμένη και έγκυρη ΕΟΑ) έχει καθυστερήσει και βιάζεται να προλάβει το χειμώνα (που στα 1800μ. δε θα αργήσει και πολύ), ενώ δείχνει την αποφασιστικότητα και σιγουριά της ότι η εγκατάσταση (μια επένδυση ύψους 110 εκατομμυρίων), θα γίνει όπως κι αν έχει.

Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο υπουργός Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδης, το κάνει ξεκάθαρο. Όταν η δημοσιογράφος Ch. Schlötzer του ρίχνει πάσα σχολιάζοντας ότι, «όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα χρειάζεται υπομονή. Ένας επιχειρηματίας που θα θέλει να φτιάξει ένα αιολικό πάρκο περιμένει μέχρι και δέκα χρόνια για μια άδεια», ο υπουργός την παίρνει και βάζει γκολ: «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο. Σήμερα είχα έναν επενδυτή στο γραφείο μου που θέλει να φτιάξει έναν αιολικό σταθμό στα Αγραφα 200 εκατ. Ευρώ. Το 2012 κατέθεσε την Περιβαλλοντική του Μελέτη. Το 2019 πήρε απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία ότι πρέπει να κάνει … μερικές αλλαγές. Αυτό είναι ανήκουστο!». Και ξαναβάζει γκολ από τη σέντρα συμπληρώνοντας: «ο νέος νόμος θα θέσει αυστηρές προθεσμίες. Εάν δεν τηρούνται ο υπάλληλος θα τιμωρείτε, θα φεύγει από τη θέση του και θα αναλαμβάνει άλλος υπάλληλος».

O τίτλος της συνέντευξης είναι «Wir verkaufen alles», δηλαδή, «Πουλάμε τα πάντα».

O τίτλος της συνέντευξης είναι «Wir verkaufen alles», δηλαδή, «Πουλάμε τα πάντα».

Βέβαια δεν πρέπει να αδικήσουμε τον υπουργό. Είναι φανερό ότι όλοι έχουμε πιαστεί στον ύπνο, γιατί ότι γίνεται σήμερα, έχει σχεδιαστεί πριν 10-15 χρόνια, με τη σύμπραξη κράτους – εργολάβων – τοπικής αυτοδιοίκησης και σήμερα -τουλάχιστον στην αποψιλωμένη από ανθρώπους ορεινή Ελλάδα- οι συσχετισμοί είναι συντριπτικοί, ενώ ο ακτιβισμός (έστω και του Σαββατοκύριακου) πολύ δύσκολος.

Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο αιολικό εργοστάσιο, είναι ένα από τα πολλά που έχουν σχεδιαστεί να εγκατασταθούν, όχι μόνο στα Άγραφα, αλλά σχεδόν σε όλα τα Ελληνικά βουνά. Και σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Ήπειρο -μεταξύ άλλων σε Πωγώνι και Ζαγόρι– και Κρήτη (με το θέμα αυτό ασχολήθηκε πριν λίγες ημέρες η Βουλή), το κλείσιμο κάθε ποταμού και αξιόλογου ορεινού ρέματος για υδροηλεκτρικά, την «αξιοποίηση» της παράλιας χώρας από κάθε λογής επενδυτές κλπ. το μέλλον για την χώρα που λέγεται Ελλάδα και τους κατοίκους της, προβλέπεται ζοφερό.

Τα Άγραφα αποτελούν τον κρίκο μιας μακριάς αλυσίδας που φυλακίζει την ελληνική φύση και τις ζωές μας.



Πηγή: περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *