Μακεδονική ταυτότητα: Με τον Σαράντο Καργάκο
"Αυτά τα χώματα δεν είναι κάποια οικόπεδα, είναι ποτισμένα με αίμα. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει έναν νεκρό στη Μακεδονία."
Ο φιλόλογος και ιστορικός Σαράντος Καργάκος μιλά στο "Επί ασπαλάθων" για το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, την προπαγανδιστική διεκδίκηση της μακεδονικής ταυτότητας από τους βόρειους γείτονες, αλλά και την ατυχή διπλωματική διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική πλευρά.
"Κανείς δεν παραιτείται από τα ιστορικά του δίκαια, γιατί όταν παραιτείται από αυτά, είναι σαν να παραιτείται από τον εαυτό του."
"Όταν κάνεις το πρώτο βήμα για υποχώρηση, τότε μοιραία θα υποχρεωθείς να κάνεις κι άλλο, κι άλλο..."
Ο φιλόλογος και ιστορικός Σαράντος Καργάκος μιλά στο "Επί ασπαλάθων" για το λεγόμενο "αγκάθι των Σκοπίων", την προπαγανδιστική τακτική που ακολούθησε το σερβικό και το βουλγαρικό κράτος, τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και τον ρόλο που έπαιξε το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα.
Το κράτος των Σκοπίων προσπάθησε με συστηματικό τρόπο να δημιουργήσει μια νέα γλώσσα· μια γλώσσα εργοστασίου, ένα κράμα από βουλγάρικα, σέρβικα και αγγλικά.
Σύμφωνα όμως με μελέτες σπουδαίων γλωσσολόγων, η αρχαία μακεδονική γλώσσα ήταν ελληνική. Την αρχαία ελληνική συνιστούσαν πολλές διάλεκτοι, μία εκ των οποίων ήταν και η μακεδονική.
Αρκετά πριν την εκστρατεία του Αλέξανδρου, διαμορφώνεται η ελληνιστική κοινή. Η απλουστευμένη μορφή της αρχαίας ελληνικής, η οποία αποτέλεσε το γλωσσικό έρεισμα, επάνω στο οποίο στηρίχτηκε ο Χριστιανισμός και η αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι τσιφλίκι μας, για να το παραδώσουμε. Δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο. Για μια τέτοια απόφαση, θα έπρεπε να συμμετάσχουν εκτός από εμάς και οι νεκροί, αλλά κι οι αγέννητοι.
Υπάρχουν φωνές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι το όνομα δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά το σημαντικό είναι οι αλυτρωτικές τάσεις. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το όνομα είναι η ίδια η πηγή του αλυτρωτισμού και το όχημά του.
Υπάρχει ο κίνδυνος, αν όντως το όνομα δοθεί στα Σκόπια, να σχηματιστεί στη Μακεδονία ένα μακεδονικό κόμμα, με απώτερο στόχο να "ενώσει" τη "Μακεδονία" σε μια "Μεγάλη Μακεδονία" με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Ελλάδα.
Εφόσον το κράτος των Σκοπίων θεωρείται ένα νέο έθνος, θα έπρεπε να εφεύρει και ένα νέο όνομα. Είναι απαράδεκτο να λαμβάνει αυτό το "νέο έθνος" ένα τέτοιο πανάρχαιο όνομα.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα εθνικά ζητήματα δεν μπορούν να γίνονται υποχωρήσεις.
Πηγή: ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ, video afipnisis
Τελευταία ἐνημέρωση: 07/09/2024 10:32
Πολύ σωστή και διαφορετική τοποθέτηση!