Μακεδονική ταυτότητα: Με τον Σαράντο Καργάκο"Αυτά τα χώματα δεν είναι κάποια οικόπεδα, είναι ποτισμένα με αίμα. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει έναν νεκρό στη Μακεδονία."

Ο φιλόλογος και ιστορικός Σαράντος Καργάκος μιλά στο "Επί ασπαλάθων" για το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, την προπαγανδιστική διεκδίκηση της μακεδονικής ταυτότητας από τους βόρειους γείτονες, αλλά και την ατυχή διπλωματική διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική πλευρά.

"Κανείς δεν παραιτείται από τα ιστορικά του δίκαια, γιατί όταν παραιτείται από αυτά, είναι σαν να παραιτείται από τον εαυτό του."
"Όταν κάνεις το πρώτο βήμα για υποχώρηση, τότε μοιραία θα υποχρεωθείς να κάνεις κι άλλο, κι άλλο..."

Ο φιλόλογος και ιστορικός Σαράντος Καργάκος μιλά στο "Επί ασπαλάθων" για το λεγόμενο "αγκάθι των Σκοπίων", την προπαγανδιστική τακτική που ακολούθησε το σερβικό και το βουλγαρικό κράτος, τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και τον ρόλο που έπαιξε το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα.
Το κράτος των Σκοπίων προσπάθησε με συστηματικό τρόπο να δημιουργήσει μια νέα γλώσσα· μια γλώσσα εργοστασίου, ένα κράμα από βουλγάρικα, σέρβικα και αγγλικά.

Σύμφωνα όμως με μελέτες σπουδαίων γλωσσολόγων, η αρχαία μακεδονική γλώσσα ήταν ελληνική. Την αρχαία ελληνική συνιστούσαν πολλές διάλεκτοι, μία εκ των οποίων ήταν και η μακεδονική.

Αρκετά πριν την εκστρατεία του Αλέξανδρου, διαμορφώνεται η ελληνιστική κοινή. Η απλουστευμένη μορφή της αρχαίας ελληνικής, η οποία αποτέλεσε το γλωσσικό έρεισμα, επάνω στο οποίο στηρίχτηκε ο Χριστιανισμός και η αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι τσιφλίκι μας, για να το παραδώσουμε. Δεν είναι ένα περιουσιακό στοιχείο. Για μια τέτοια απόφαση, θα έπρεπε να συμμετάσχουν εκτός από εμάς και οι νεκροί, αλλά κι οι αγέννητοι.Πηγή: Επί Ασπαλάθων

Σχετικά άρθρα...

1 Σχόλιο

  1. Ο/Η Κώστας λέει:

    Πολύ σωστή και διαφορετική τοποθέτηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.