ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

1

Ναι, να έλθουν πρόσφυγες στην πιο δοκιμασμένη περιοχή της χώρας, αλλά με μέτρο γιατί…

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

✔ Να μη φορτώνεται και τις υποχρεώσεις άλλων προνομιούχων περιοχών που τις αφήνει εκτός προσφυγικού η Κυβέρνηση. Έξι ακόμη λεωφορεία χθες στον Κατσικά!

✔ Ομόφωνα το Πανεπιστήμιο παρέχει πολύπλευρη βοήθεια, όπως εξάλλου η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι Μητροπόλεις και όλοι οι τοπικοί φορείς



Το προσφυγικό ζήτημα, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έχει παραλύσει την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Η διάθεση του κόσμου -και όσον αφορά τους Ηπειρώτες- να βοηθήσουν τους δύστυχους πρόσφυγες παραμένει ανεξάντλητη, οι φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, σύλλογοι κ.α.)- ακόμη και αν τους αγνοεί η Κυβέρνηση- συμβάλλουν κατά δύναμη, ωστόσο τα ερωτηματικά και ο προβληματισμός που υπάρχει για πτυχές του προσφυγικού ζητήματος παραμένουν και μάλλον μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Από τη μία υπάρχουν τα λειτουργικά προβλήματα σε ορισμένα κέντρα, όπως συμβαίνει στον Κατσικά. Ήδη από χθες το απόγευμα στην περιοχή επαναλαμβάνεται το σκηνικό των προηγούμενων ημερών: Αιφνιδιαστικά αφίχθησαν έξι λεωφορεία με 382 περίπου πρόσφυγες προερχόμενα από την Καβάλα και οι οποίοι αφού αρνήθηκαν να εγκατασταθούν σε κέντρο στη Λάρισα, μεταφέρθηκαν στον Κατσικά, όπου επίσης αρνούνταν να κατέβουν από τα λεωφορεία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που υπάρχουν εκεί.

Εύλογες αντιδράσεις
Από την άλλη υπάρχει το ζήτημα αντοχής των τοπικών κοινωνιών. Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα Δολιανά και στο Τσεπέλοβο, ήταν μια έκφραση αγωνίας των λιγοστών κατοίκων των δύο χωριών, όμως κάτι ανάλογο και σε μεγαλύτερη κλίμακα συμβαίνει και σε επίπεδο Ηπείρου. Και αυτό δεν έχει με την διάθεση φιλοξενίας και συμπαράστασης που υπάρχει προς τους δοκιμαζόμενους Σύριους, αλλά ενισχύεται κυρίως από την ανισοκατανομή των προσφύγων που προωθεί η Κυβέρνηση, σε συνδυασμό μάλιστα με την παραδοχή ότι τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και οι σημερινοί πρόχειροι καταυλισμοί και τα κέντρα φιλοξενίας, σταδιακά θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Να γίνει ισοκατανομή
Οι εκτιμήσεις αυτές, δημιουργούν τη δικαιολογημένη απαίτηση των Ηπειρωτών, να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα περιοχές όπως η Ήπειρος σε αντίθεση με άλλες, όπως Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη κλπ, που αν και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας και κυρίως απασχόλησης προσφύγων, εν τούτοις τα λόμπι εντός Κυβέρνησης τις έθεσαν εκτός προγραμματισμού φιλοξενίας προσφύγων.

Δεν αντέχει η Ήπειρος
Το συγκεκριμένο αίτημα βασίζεται σε ουσιαστικούς λόγους: Η Ήπειρος σήμερα είναι μια από τις σκληρότερα δοκιμαζόμενες περιφέρειες της χώρας από την οικονομική κρίση, καθώς πέραν του γεγονότος ότι έχει το χαμηλότερο δείκτη Α.Ε.Π. της χώρας, κατά βάση κατοικείται από μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων, έχει έναν τεράστιο αριθμό ανέργων, ολόκληρες περιοχές έχουν ερημωθεί και οι δυνατότητες απασχόλησης είναι απειροελάχιστες, ακόμη και για τους μόνιμους – και φορολογούμενους βαρύτατα- πολίτες της. Η οικονομία της Ηπείρου άλλωστε στηρίζεται κατά βάση στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στα μνημεία, τη φύση της, ακόμη και στο κυνήγι, που ελάχιστα «συγκινούν» τους Σύριους, οι οποίοι- εκτός των άλλων- έχουν και διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαφορετικές προσεγγίσεις στα κοινωνικά/πολιτιστικά/ Θρησκευτικά θέματα.

Ακόμη μετράμε «πληγές»
Πέραν αυτών δεν πρέπει να διαφεύγει της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ότι η Ήπειρος ακόμη μετρά «πληγές» από το μεγάλο κύμα μεταναστών από την Αλβανία, που βέβαια είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού ένας μεγάλος αριθμός του ήταν Ελληνικής εθνικότητας και στο σύνολό τους ήταν και είναι συγγενικός λαός. Παρά το γεγονός ότι από τότε που έχουν πέσει τα σύνορα έχουν περάσει 25 χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα από τις παράνομες δραστηριότητες και τις λαθραίες εισόδους μέσω Ηπείρου στην Ελλάδα που προκαλούν συχνότατα αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.
Κατά γενική λοιπόν εκτίμηση η Ήπειρος, είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων, αναλογικά όμως σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας και στο βαθμό που το «σηκώνουν» οι τοπικές κοινωνίες.

Χωρίς προσωπικό…
Η φιλοξενία υπέρμετρου αριθμού προσφύγων, στο βαθμό που η Πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Διεθνείς Οργανισμοί δεν αναλάβουν στην πράξη τις ευθύνες τους και δεν χρηματοδοτήσουν έργα και δομές που είναι απαραίτητες για τη φιλοξενία και διαμονή των προσφύγων στην Ήπειρο, θα επιβαρύνει πρόσθετα τη λειτουργία των υπηρεσιών, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών. Τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών είναι άλλωστε χαρακτηριστικά: Από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποκλείστηκαν και οι έξι Δήμοι της Ηπείρου που φιλοξενούν ή πρόκειται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες (Ιωαννίνων, Ζηρού, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζίτσας και Ζαγορίου). Οι κυβερνητικές δικαιολογίες είναι τουλάχιστον αστείες, όταν υπάρχει ενώπιον μας, ένα τόσο σοβαρό και έκτακτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γιατί οι έξι Δήμοι για να ανταποκριθούν στις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η φιλοξενία προσφύγων (είτε σε θέματα συντονισμού, είτε σε θέματα αποκομιδής απορριμμάτων κλπ), θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερα κόστη, να χρησιμοποιήσουν το ήδη λειψό προσωπικό σε βάρος άλλων υποχρεώσεών τους.

Υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν σε καταυλισμούς και για τα οποία η Κυβέρνηση «σφυρίζει» αδιάφορα. Δήμοι και Περιφέρειες κάτω από την ανάγκη που υπάρχει για προστασία της υγείας των προσφύγων, αλλά και του συνόλου των πολιτών, και ειδικότερα μετά και τις προειδοποιήσεις του ΚΕΛΠΝΟ, αναλαμβάνουν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων που βαραίνουν τα ταμεία τους, τους δημότες δηλαδή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ανάγκη κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στο Κέντρο Κατσικά, για το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών «σήκωσε τα χέρια» και ζητά χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Η παρέμβαση της Περιφέρειας για την κατασκευή του έργου, μπορεί βέβαια να δώσει λύση, όμως οι πόροι – και εν όσω δεν καλύπτονται από την Κυβέρνηση- αφαιρούνται από άλλα έργα που εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως π.χ. τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Ενίσχυση των δομών Υγείας
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις δομές υγείας, οι οποίες επίσης καλούνται να επιληφθούν – πολύ σωστά και ανθρώπινα πράττουν- ζητήματα υγείας των προσφύγων. Όμως αυτό γίνεται με επιβάρυνση του σημερινού προσωπικού, που θα πρέπει να ενισχυθεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα οδηγηθούν σε αδιέξοδα και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μετά την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους, τις Ιερές Μητροπόλεις και τους κατά τόπους φορείς, την απόλυτη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία επισημαίνει παράλληλα ότι οι συνθήκες στο Κέντρο Κατσικά, «δεν ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ούτε προσφέρονται για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και ζητά την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλους κατάλληλους χώρους». Η Σύγκλητος αποφάσισε επίσης τη συγκρότηση επιτροπών με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας, την ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των παιδιών και με τις πολιτιστικές δράσεις.



Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *