Φιλιππίδης Χαράλαμπος (1939 - 11 Οκτωβρίου 1958)

Χαράλαμπος Φιλιππίδης

Χαράλαμπος Φιλιππίδης

Φιλιππίδης Χαράλαμπος. Γεννήθηκε στο χωριό Αρόδες, της επαρχίας Πάφου, το 1939.
Πέθανε από βασανιστήρια Άγγλων ανακριτών, σε ανακριτήρια της Πάφου, στις 11 Οκτωβρίου 1958.
Γονείς: Ζαχαρίας Φιλιππίδης και Μαρία Αβερκίου
Αδελφή: Παρασκευή

Η μητέρα του πέθανε, ενώ τον έφερνε στον κόσμο και σε λίγο την ακολούθησαν στον τάφο ο άνδρας της και ο πατέρας της. Την ανατροφή των δυο παιδιών της ανέλαβε η μητέρα της Ευανθία Αβερκίου. Ο Χαράλαμπος τελείωσε το δημοτικό σχολείο Αρόδων, φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου μέχρι την τετάρτη τάξη και συνέχισε τις σπουδές του για έξι μήνες στην Τεχνική Σχολή Λέρου. Αργότερα άνοιξε δικό του κατάστημα στην Πάφο και εργαζόταν ως υδραυλικός.

Με την έναρξη του Αγώνα εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και ανήκε στο εκτελεστικό της πόλης Πάφου. Έλαβε μέρος σε πολλές ενέργειες του εκτελεστικού στην Πάφο, αλλά και στο χωριό του όπου ανέπτυξε δράση με ρίψεις βομβών επιτόπιας κατασκευής εναντίον Άγγλων στρατιωτών. Μετά από κάθε επικίνδυνη αποστολή, κατέφευγε στο αντάρτικο Πάφου και έμενε για λίγο με τους αντάρτες στα ορεινά τους κρησφύγετα.

Ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης, κατόπιν εντολής της ΕΟΚΑ, αποπειράθηκε, μαζί με το συναγωνιστή του Γεώργιο Γιάγκου-Τζώρτζη, να εκτελέσουν αξιωματικό του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, που ήταν ένας από τους βασανιστές στα ανακριτήρια του Κέντρου Επικουρικού Σώματος Πάφου. Ο αξιωματικός πληγώθηκε στο κεφάλι αλλά επέζησε.

Μετά την απόπειρα επεβλήθη κατ' οίκον περιορισμός.

Ο Φιλιππίδης είχε άδεια να κυκλοφορεί, επειδή εργαζόταν στον αγγλικό στρατώνα στο Δασάκι της Πάφου και δεν μπορούσε να μην παρουσιαστεί στη δουλειά του. Συνελήφθη και αναγνωρίστηκε σε αναγνωριστική παράταξη από Τουρκάλα, που διέμενε σε σπίτι κοντά στον τόπο όπου έγινε η απόπειρα. Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο αλλά αθωώθηκε λόγω αμφιβολίας της μαρτυρίας που έδωσε η Τουρκάλα.

"Δυο - τρεις μέρες μετά την αθώωσή του", μαρτυρεί ο συναγωνιστής του Γεώργιος Γιάγκου-Τζιωρτζής, "τον είδα να κάθεται έξω από το καφενείο στην Πάφο. Δυο Άγγλοι αξιωματικοί, μαζί με το γιο του αξιωματικού που δέχτηκε την επίθεσή μας, αστυνομικός και αυτός, τον πλησίασαν και τον συνέλαβαν. Την επομένη κυκλοφόρησε η φήμη ότι δραπέτευσε και δεν τον ξαναείδαμε".

Στο επίσημο ανακοινωθέν των Άγγλων για την εξαφάνισή του προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης δραπέτευσε, ενώ οδηγείτο προς υπόδειξη κρησφυγέτου αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ότι οι Αρχές τον καταζητούσαν.



Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *