Η παράδοση του ονόματος «Μακεδονία», οι Γραικοί και οι Γραικύλοι…
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Από την Αρχαιότητα.
Γραικός: Είναι ο Έλληνας, αν και η λέξη Γραικός είναι αρχαιότερη από την λέξη Έλληνας, όπως αποδεικνύουν οι αρχαίες πηγές. Ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά «οἱ καλούμενοι τότε μὲν Γραικοὶ νῦν δ’ Ἕλληνες», το Πάριο Χρονικό «πρῶτον μὲν Γραικοὶ νῦν δὲ Ἕλληνες» και ο Απολλόδωρος «τοὺς καλουμένους Γραικοὺς προσηγόρευσεν Ἕλληνας».
Γραικύλος: Μειωτικός χαρακτηρισμός του Γραικού. Η λέξη προέρχεται από την λατινική λέξη «Graeculus» και χαρακτήριζε τον ξεπεσμένο, παρηκμασμένο και δουλοπρεπή Έλληνα (Λεξικό Μπαμπινιώτη).
Ας αφήσουμε λίγο την αρχαιότητα και ας προσγειωθούμε στη σημερινή Ελλάδα για να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της πατρίδας μας λόγω της προσπάθειας παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεχόμενη την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να παραδίδουμε το όνομα της Μακεδονίας σε ένα σλαβικό κρατίδιο. Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν ότι εφόσων τα Σκόπια κατέχουν γεωγραφικό τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας, καλώς τους παραδίδουμε το όνομα. Οι τελευταίοι δεν σκέφτονται βέβαια ότι η Μακεδονία ξεκίνησε από μία πολύ μικρή περιοχή (εντός των σημερινών συνόρων της Ελλάδος) και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και έγινε τεράστια. Άλλωστε ο Μέγας Αλέξανδρος μετέδωσε τον ελληνισμό μέχρι τις Ινδίες. Στην πραγματικότητα τα Σκόπια κατέχουν την περιοχή της αρχαίας Παιονίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν δέχεται να βαπτίσει Μακεδονική την γλώσσα των Σκοπιανών επειδή αυτή είναι Σλαβική. Άλλωστε αυτό αναφέρεται και στη συνθήκη των Πρεσπών στο άρθρο 7(4). Στην πραγματικότητα Μακεδονική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ επειδή πολύ απλά οι αρχαίοι αλλά και οι σύγχρονοι Μακεδόνες μιλούσαν και μιλούν την Ελληνική γλώσσα. Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν ότι καλώς η γλώσσα των Σκοπιανών χαρακτηρίζεται ως Μακεδονική. Το επιχείρημά τους είναι ότι αφού έτσι θέλουν να την αποκαλούν οι Σκοπιανοί, εμάς δεν μας πέφτει λόγος…
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν δέχεται ότι οι σλάβοι σκοπιανοί είναι Μακεδόνες στο έθνος, επειδή Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ. Οι Μακεδόνες ανήκαν και ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Οι σκοπιανοί είναι Σλάβοι επομένως ανήκουν στο σλαβικό έθνος. Ορισμένοι Έλληνες θεωρούν ότι εφόσων οι Σκοπιανοί θέλουν να είναι Μακεδόνες, κανένα πρόβλημα… ας είναι Μακεδόνες… και τι έγινε; Άλλωστε τόσα κράτη τους αποκαλούν Μακεδόνες. Παραβλέπουν το γεγονός ότι ακόμα και η συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 7(4) αναφέρει ότι ο Σκοπιανός πολιτισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ με τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων, λέει συγκεκριμένα: «η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους (δηλ. των Σκοπίων) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (δηλ. της Μακεδονίας που βρίσκεται στην Ελλάδα)».
Πολλοί Έλληνες αγωνίζονται να μην τεθεί σε ισχύ η συνθήκη των Πρεσπών ώστε να μην παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας σε Σλάβους και να μην παραχαραχθεί η παγκόσμια ιστορία. Σε αυτά τα πλαίσια συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια. Άλλοι πάλι, δεν συμφωνούν με αυτές τις διαμαρτυρίες και τα συλλαλητήρια και θεωρούν ακραίους και φανατικούς αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Κάποιοι λοιπόν υποστηρίζουν τα αυτονόητα, και κάποιοι άλλοι τα ακριβώς αντίθετα… και όλα αυτά για ένα εθνικό θέμα…
Οι Γραικοί και οι Γραικύλοι…
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα»
Πηγή: Ἀντίβαρο