Η Τουρκία σβήνει τη χριστιανική κουλτούρα της Κατεχόμενης Κύπρου

“Η Τουρκία έχει διαπράξει δύο μεγάλα διεθνή εγκλήματα κατά της Κύπρου. Εισέβαλε και χώρισε ένα μικρό, αδύναμο, αλλά σύγχρονο και ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης … Η Τουρκία άλλαξε επίσης τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού και έχει αφιερωθεί στη συστηματική καταστροφή και εξολόθρευση της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών που βρίσκονται υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της. ” – από την «Απώλεια Πολιτισμού: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο».

“Πάνω από 550 ελληνορθόδοξες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά των κατεχόμενων περιοχών έχουν λεηλατηθεί, σκόπιμα βανδαλιστεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατεδαφιστεί. Πολλοί χριστιανικοί τόποι λατρείας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, αποθήκες του τουρκικού στρατού και στάβλους. ” – Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

“Η UNESCO θεωρεί την εκ προθέσεως καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ένα έγκλημα πολέμου”. – Η Artnet News, 2017.

Αφού η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε τη βόρεια Κύπρο, τα αρχαία μωσαϊκά κλέφτηκαν από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακάριας, που βρίσκεται στην κατεχόμενη τουρκική ζώνη. Τα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψαν στην Κύπρο το 1989. (Πηγή εικόνας: Julian Nitzsche / Wikimedia Commons)

Ένα μωσαϊκό του Αγίου Μάρκου του 6ου αιώνα, κλεμμένο από μια εκκλησία μετά την εισβολή της Τουρκίας από το στρατό στην Κύπρο το 1974, ανακτήθηκε πρόσφατα σε διαμέρισμα του Μονακό και επέστρεψε σε Κυπρίους αξιωματούχους. Το αρχαίο αριστούργημα περιγράφηκε από τον Ολλανδό ερευνητή Arthur Brand, ο οποίος το βρήκε ως “ένα από τα τελευταία και ωραιότερα παραδείγματα τέχνης από την πρώιμη βυζαντινή εποχή”.

Πολλά άλλα πολιτιστικά κυπριακά λείψανα, από εκκλησίες και άλλους χώρους, κλάπηκαν από την Κύπρο από Τούρκους εισβολείς και πουλήθηκαν λαθραία στο εξωτερικό. Το 1989, τα ψηφιδωτά που κλέφθηκαν από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, που ανακαλύφθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψαν στην Κύπρο.

Το καλοκαίρι του 1974, η Τουρκία πραγματοποίησε δύο μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον της Κύπρου και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού (το οποίο η Τουρκία ονομάζει τώρα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία). Από την τουρκική εισβολή, πολλές πληροφορίες αναφέρουν όχι μόνο βιαιοπραγίες που διαπράττονται κατά των Κυπρίων, αλλά και την καταστροφή ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2012, “Η απώλεια ενός πολιτισμού: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο”:

“Η Τουρκία έχει διαπράξει δύο μεγάλα διεθνή εγκλήματα κατά της Κύπρου, εισέβαλε και χώρισε ένα μικρό, αδύναμο αλλά σύγχρονο και ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος (από την 1η Μαΐου 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ), η Τουρκία έχει επίσης αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού και έχει αφιερωθεί στη συστηματική καταστροφή και εξάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών υπό τον στρατιωτικό έλεγχο …

“Αυτή είναι μία από τις πιο τραγικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί επίσης σαφή απόδειξη της αποφασιστικότητας της Άγκυρας να« Τουρκοποιήσει »την κατεχόμενη περιοχή και να διατηρήσει μόνιμη παρουσία στην Κύπρο.

“Η κατοχική δύναμη και το καθεστώς της μαριονέτας, από το 1974 μέχρι σήμερα, εργάζονται μεθοδικά για να σβήσουν όλα όσα θυμίζουν Έλληνες και / ή Χριστιανοί από την κατεχόμενη Κύπρο …”

Μια έκθεση 2015 των Ηνωμένων Πολιτειών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου επιβεβαίωσε την έκθεση:

“Οι ξένες αρχαιολογικές ομάδες που ασχολούνταν με ανασκαφές στην Κύπρο αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δουλειά τους μετά τα γεγονότα του 1974. Τα πολύτιμα ευρήματά τους λεηλατήθηκαν και οι ομάδες δεν κατάφεραν να επιστρέψουν και να ξαναρχίσουν τις ανασκαφές τους.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέσω παράνομων ανασκαφών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περισσότερα από 60.000 κυπριακά αντικείμενα έχουν κλαπεί και εξάγονται στο εξωτερικό για πώληση σε δημοπρασίες ή από έμπορους τέχνης. Το σημείο αυτό, το οποίο είχε ήδη ανασκαφεί υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Τμήματος πριν από το 1974, αργότερα υπέστη ζημιές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατά την εγκατάσταση και την ανύψωση των σημαιών της Τουρκίας και την ” ΤΔΒΚ [Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου]. ”

Το 2016, έκθεση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι:


Πάνω από 550 ελληνορθόδοξες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά των κατεχόμενων περιοχών έχουν λεηλατηθεί, σκόπιμα βανδαλιστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις κατεδαφιστεί. Πολλοί χριστιανικοί τόποι λατρείας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, αποθήκες των τουρκικών του στρατού, γεγονός που αποδεικνύει σαφώς ότι η θρησκευτική κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές αποτελεί στόχο του καθεστώτος κατοχής ως μέρος της πολιτικής της για την εξάλειψη του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής.

Uzay Bulut
25 Νοεμβρίου 2018
www.gatestoneinstitute.org


Πηγή: tourkikanea.gr


Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *