Καταργήστε το ΔΝΤ.

Ron Paul

Του Ron Paul
Ron Paul Institute – For Peace and Prosperity

Ένα υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα πρόσφερε ένα νέο δάνειο μεταξύ 17 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν οφειλέτη που ήδη παλεύει να αποπληρώσει ένα προηγούμενο δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκανε ακριβώς αυτό, όταν χορήγησε ένα νέο δάνειο προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Αυτό το νέο δάνειο, από οικονομικής άποψης, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αλλά η στήριξη της παρούσας Ουκρανικής κυβέρνησης εξυπηρετεί την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το ΔΝΤ προσαρμόζει τις δράσεις του για την προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεδομένου ότι από εκεί λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του. Το ΔΝΤ έχει επίσης χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κονδύλια προερχόμενα από τους Αμερικανούς φορολογούμενους για να στηρίξει δικτατορικά καθεστώτα και εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές.

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι το ΔΝΤ ευνοεί την ελεύθερη αγορά όταν ζητά από τις χώρες που λαμβάνουν τα δάνειά του να εφαρμόσουν ορισμένες θετικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες. Ωστόσο, άλλες συνθήκες που επιβάλλονται από το ΔΝΤ, όπως το ότι η χώρα που λαμβάνει το δάνειο θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της και να εφαρμόσει μια βιομηχανική πολιτική προώθησης εξαγωγών, δεν φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση μιας πραγματικής ελεύθερης αγοράς, πολύ λιγότερο για την βελτιώση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων μέσω παροχής μεγαλύτερων οικονομικών ευκαιριών.

Το πρόβλημα με το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιλυθεί αλλάζοντας τους όρους που συνδέονται με τα δάνεια του ΔΝΤ. Το βασικό πρόβλημα με το ΔΝΤ είναι ότι χρηματοδοτείται από πόρους που λαμβάνονται δια της βίας από τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση, όταν παίρνει τους πόρους από τα ιδιωτικά χέρια και τους παραδίδει στους γραφειοκράτες του ΔΝΤ, νοθεύει την αγορά και βλάτπει τόσο τους Αμερικανούς φορολογούμενους όσο και τους πολίτες των χωρών που δέχονται τα δάνεια. Η ιδέα ότι το ΔΝΤ μπορεί να κατανέμει καλύτερα τα κεφάλαια από ό,τι οι ιδιώτες επενδυτές είναι εξίσου προβληματική όπως και κάθε άλλη μορφή κεντρικού σχεδιασμού. Το ΔΝΤ πρέπει να καταργηθεί, όχι να μεταρρυθμιστεί.

Το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο ίδρυμα των ΗΠΑ που χειραγωγεί την παγκόσμια οικονομία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ένας μυστηριώδης αγοραστής γνωστός μόνο ως «Βέλγιο», επειδή ενεργεί μέσω ενός λογαριασμού με έδρα το Βέλγιο, έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου. Οι μεγάλες αγορές του «Βελγίου» συμβαίνουν πάντα σε συμφέρουσες στιγμές για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως όταν μια ξένη χώρα πωλεί ένα μεγάλο ποσό κρατικών ομολόγων. Το «Βέλγιο» έκανε επίσης μεγάλες αγορές τους μήνες αμέσως μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε ξεκινήσει η FED. Αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτός ο αγοραστής συνεργάζεται απευθείας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο χρόνος που έγιναν αυτές οι αγορές εγείρει υποψίες.

Δεν είναι διόλου απίθανο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συμμετέχει σε αυτές τις αγορές. Ο περιορισμένος έλεγχος των ενεργειών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που εγκρίθηκε με το νόμο Dodd-Frank αποκάλυψε ότι η Fed παρεμβαίνει ενεργά στις παγκόσμιες αγορές.

Τι άλλες συμφωνίες κάνει η FED με τις ξένες κυβερνήσεις; Μήπως η FED, όπως και το ΔΝΤ, εργάζεται για να διασώσει την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ; Μηπως η FED δουλεύει κρυφά για να βοηθήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όπως είχε πράξει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν χρηματοδότησε δάνεια στον τότε σύμμαχο των ΗΠΑ Σαντάμ Χουσεΐν; Η έλλειψη διαφάνειας στις συναλλαγές της FED με τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις των ξένων χωρών, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο ελέγχου της FED.

Καθώς παίρνει χρήματα από τους Αμερικανούς φορολογούμενους για να υποστηρίξει οικονομικά αδύναμες και συχνά διεφθαρμένες κυβερνήσεις, το ΔΝΤ νοθεύει την αγορά, πλουτίζει διεφθαρμένες κυβερνήσεις και βλάπτει τόσο τους Αμερικανούς φορολογούμενους όσο και τους κατοίκους των κρατών που λαμβάνουν την «βοήθειά» του. Είναι πια καιρός να τελειώνουμε με ΔΝΤ, μαζί με όλα τα εργαλεία της Αμερικανικής παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής.

###

Μετάφραση Φαίη/ΑβέρωφΠηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *