Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν είπες την αλήθεια;

Μία πολύ ανησυχητική είδηση βγήκε πριν λίγες ημέρες από τους Financial Times [και ΕΔΩ]

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφερε ξανά στο τραπέζι την ιδέα δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών θεσμών και ενός ενιαίου προϋπολογισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού νομίσματος, παρά την ανερχόμενη αντιδημοφιλία των Βρυξελλών σε πολλά κράτη μέλη.

Η πρόταση του Γιούνκερ παρουσιάστηκε ως μέρος της διαδικασίας που είχε προτείνει τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την περαιτέρω ολοκλήρωση της ένταξης των κρατών μελών.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι ο λόγος της οικονομικής δυσφορίας ενδέχεται να οφείλεται και στην μη προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παρόμοια προβλήματα.

Το οχτασέλιδο υπόμνημα του Γιούνκερ αποτελείται από προτάσεις και ερωτήματα και διανεμήθηκε στους ηγέτες των κρατών μελών. Μέσα εμπεριέχονται ερωτήσεις όπως: ποια έργαλεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν όταν μία χώρα, και ενώ βρίσκεται υπό επιτήρηση, συνεχίζει να παράγει επιβλαβή αποτελέσματα; πόσο επιθυμητός είναι ένας νέος προϋπολογισμός της ευρωζώνης; χρειάζονται νέοι κοινοί θεσμοί στην ευρωζώνη; χρειάζονται αυστηρότεροι κανόνες για να εξασφαλιστούν οι μεταρρυθμίσεις; Προτείνει επίσης την ιδέα ενός μόνο κοινοβουλίου σε όλη την ευρωζώνη και ρωτά πως μπορεί να εξασφαλιστεί η ανταποκρισιμότητα και η νομιμότητα μέσα στην πολυεπίπεδη νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Ο Γιούνκερ έκανε επίπληξη στις κυβερνήσεις που έχουν χαλαρώσει τις οικονομικές τους μεταρρυθμίσεις, ζήτησε εκ νέου πολιτική συναίνεση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και προέτρεψε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν αυτές τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε προτεραιότητα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ακόμα και οι κυβερνήσεις δείχνουν σημάδια αντίθεσης απέναντι σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες παρομοιάζουν με αυτές των προγραμμάτων που αναγκάζονται να ακολουθήσουν οι χώρες που βρίσκονται υπό διάσωση.

Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, και περίπου δύο μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος «γέφυρα» για το οποίο μας μίλησε ο κ. Τσίπρας, οι Μάριο Ντράγκι – πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ – πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Γερούν Ντάισελμπλουμ – επικεφαλής του eurogroup (ναι, αυτός που ‘έφαγε πόρτα’ από τον Βαρουφάκη) θα παρουσιάσουν ένα πλήρες προσχέδιο με τα νέα μέτρα για την ολοκλήρωση της ένταξης.

Πριν μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα, ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρώην αντιπρόεδρος της Γκόλντμαν Σακς στην Ευρώπη, ένας καθαρόαιμος τεχνοκράτης, έδωσε εντολή για περαιτέρω οικονομικές και θεσμικές/πολιτικές αλλαγές σε όλη την ευρωζώνη.

Θα υπέθετε κανείς ότι τουλάχιστον στο επόμενο επίπεδο, εμείς τα κλωτσοκούδουνα της Ευρώπης θα ενημερωνόμασταν από τον πρωθυπουργό «των λαϊκών δικαιωμάτων» για τις ριζικές αλλαγές που ετοιμάζονται, έτσι ώστε να συμβάλλουμε μέσα από κοινό διάλογο για το τι θέλουμε και αν το θέλουμε. Τούτο είναι κάτι που το απαιτούμε και το δικαιούμαστε, πόσο μάλλον όταν η «δημοκρατική Ευρώπη των λαών» παρουσιάστηκε ως το βασικό αίτημα της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και προεκλογικά. Φαίνεται όμως πως έχουμε πάλι μία περίπτωση καπηλείας. Όπως οι προηγούμενοι καπηλεύτηκαν την έννοια της Πατρίδας, τούτοι καπηλεύονται την έννοια της δημοκρατίας και των λαϊκών δικαιωμάτων. Φαίνεται ότι το μόνο που αρκεί στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα είναι απλά να δηλώνεις τι θέλεις να είσαι, χωρίς να χρειάζεται να το αποδείξεις έμπρακτα. Φαίνεται επίσης ότι ο Ελληνικός λαός παραπλανάται εσκεμμένα να πιστεύει ότι τούτη τη φορά φέρνει αέρα «δημοκρατικής αλλαγής» στην «Ευρώπη των λαών» τη στιγμή που οδηγείται στο σφαγείο. Ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει ο Ελληνικός λαός αυτά που άκουσε από τα χείλη της Ψαρούδας Μπενάκη στην ορκωμοσία του Παπούλια. Όταν του χτύπησε την πόρτα η ωριμασμένη πραγματικότητα εκεί έξω για να του θυμήσει ότι τον κρατάνε συνεχώς σε άλλο πλανήτη, αυτός γύρισε πλευρό.

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής δεν δώθηκε καμία πληροφόρηση στον πεινασμένο Ελληνικό λαό για τούτες τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται και που τον αφορούν άμεσα. Τούτος ο πεινασμένος Ελληνικός λαός θέλει μόνο να ακούσει για το τι κάνει ή θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να του αλαφρύνει το βάρος που του φόρτωσαν στην πλάτη οι προηγούμενοι. Πλήρως κατανοητό και ανθρώπινο θα πει κανείς, μόνο που τούτο το μαράζι του Ελληνικού λαού τον κάνει ανίκανο να δει την όλη εικόνα και τον οδηγεί ακόμα πιο βαθιά στα νύχια εκείνων που έως τώρα του έπιναν το αίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική ενημέρωση της συνέντευξης ανέφερε τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα της τρομοκρατίας, την κρίση στην Ουκρανία και όσον αφορά το οικονομικό σκέλος δήλωσε τα εξής:

«Τέλος, υπήρξε αναλυτική συζήτηση για την ΟΝΕ στο πλαίσιο της οποίας εκκλήθει ο Πρόεδρος του eurogroup, ο κύριος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται σε σχέση με τη χώρα μας. Επανέλαβε τη δήλωσή του για τη συμφωνία που είχαμε μετά από την συνάντησή μας σήμερα το πρωί την οποία φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζετε. Μία δήλωση που αποτελεί ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα, μέχρι το επόμενο τακτικό eurogroup. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με εποικοδομητική διάθεση προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.»

Ο κύριος Τσίπρας παραδέχεται ότι το Ελληνικό κομμάτι εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ΟΝΕ για την οποία έγινε «αναλυτική συζήτηση». Μόνο που δεν μας ενημέρωσε, έστω περιληπτικά, για τις πτυχές αυτής της «αναλυτικής συζήτησης».

Ας δούμε τώρα την αναφορά του ίδιου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκτός από τα θέματα της τρομοκρατίας και της κρίσης στην Ουκρανία γίνονται οι παρακάτω διευκρινίσεις:

Στο θέμα της Ελλάδος,

«Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup μας ενημέρωσε για τις εντατικές συζητήσεις που είχαν χθες οι Υπουργοί των Οικονομικών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ξεκίνησε διαπραγματεύσεις σε αυτό το θέμα. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup ζήτησαν από τα θεσμικά όργανα να εργαστούν πάνω σε μία τεχνική αξιολόγηση. Αυτό γίνεται για να εξευρεθεί κοινό έδαφος πριν από την επόμενη συνάντηση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.»

Στο θέμα της ΟΝΕ,

«Μιλήσαμε επίσης για τη βελτίωση της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν οι εθνικές οικονομίες πλήρως συμβατές με τη νομισματική ένωση. Για να συμβεί αυτό, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση στο εθνικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.»

Ο κ Τσίπρας, όπως μπορείτε να δείτε και από μόνοι σας στην συνέντευξη, έδωσε μία επαρκή αναφορά για το θέμα της τρομοκρατίας, για την αλληλεγγύη προς τον Γαλλικό λαό, για το ότι όλοι καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και για το ότι εξέτασαν το φαινόμενο τρομοκρατία, τις αιτίες της και την εκδήλωσή της, πάντα σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μία υπερβολική αριστερή ρητορική υστερία για να γεμίσει ο χρόνος και να χρυσωθεί το χάπι. Τα ίδια και για την κρίση της Ουκρανίας. Μας μίλησε για την «σημαντική εξέλιξη» (όπως ήδη γνωρίζαμε) κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου, μετά από τις τετραμερείς συνομιλίες στο Μινσκ.

Και για την Ελλάδα κύριε; Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το θέμα που αφορούσε την Ελλάδα μας; Για την Ελλάδα απλά μάθαμε αυτά που ξέραμε και που φροντίζουν να μας επαναλαμβάνουν συνέχεια. Ότι η συμφωνία με τον Ντάισελμπλουμ (το πρόγραμμα «γέφυρα») βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ότι όλοι έχουνε εποικοδομητική διάθεση για αμοιβαία αποδεκτή λύση και εν πάσει περιπτώσει ότι όλα θα πάνε καλά, κοιμηθείτε. Τίποτα για αυτό που συζητήθηκε, δηλαδή τον βασικό κορμό των ευρωπαϊκών οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Ντράγκι μέσω Γιούνκερ, (το «ευρύτερο πλαίσιο») που θα καθορίζει εξολοκλήρου και την δική μας κατάσταση. Και ενώ όπως αναφέρει και το άρθρο των Financial Times οι χώρες που δεν βρίσκονται σε επιτήρηση προβάλλουν μιά κάποια αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις παρομοιάζοντάς τες με εκείνες των χωρών υπό επιτήρηση, εμείς δεν είναι ανάγκη να ασχοληθούμε με τον χαλκά αυτής της «άλλης επιτήρησης» αλλά να νομίζουμε ότι βγαίνουμε από το τούνελ της 5άχρνονης δυστυχίας μας επειδή γίνεται λέει μία σκληρή διαπραγμάτευση για τα δικαιώματά μας. Πρέπει να τρέξουμε οικοιοθελώς, χωρίς ερωτήσεις και χωρίς να γνωρίζουμε πολλά πολλά, στις αγκάλες των ευρωπαϊκών θεσμών (που θέλει να εμβαθύνει ο Βαρουφάκης) και μάλιστα, να παρασύρουμε και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς, επειδή ξαφνικά από «pigs» γίναμε «επαναστάτες».

Ποιά είναι τελικά αυτή η «μετάβαση» για την οποία μας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας; Μήπως δεν είναι μετάβαση εξόδου από την κρίση (τους) αλλά μετάβαση εισόδου στη νέα κατάσταση που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι τεχνοκράτες στην Ευρώπη; Διότι δεν θέλει και πολύ να θεωρηθεί ΜΗ τυχαία η χρονική «σύμπτωση» «επίλυσης» του Ελληνικού προβλήματος με Βαρουφάκεια εμβάθυνση στους θεσμούς της Ευρώπης, με πολλή κατανόηση και αγάπη για όοοοοολους τους ευρωπαϊκούς λαούς που πρέπει να σωθούν και αυτοί διότι κακώς πληρώνουν τα χρέη μας (δεν το είπα εγώ, ο Βαρουφάκης το είπε) και με την επιστροφή στο τραπέζι της πρότασης του Ντράγκι. Και αν τα πράγματα δεν είναι έτσι τότε ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ;; Γιατί μας μίλησε για τα χθεσινά, που ήδη τα γνωρίζαμε, και όχι για τα σημερινά; Είναι ο Ντουσκ πιο δημοκράτης από τον Τσίπρα;

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης. Από τη στιγμή που αποκρύπτεις την αλήθεια είσαι καταδικασμένος να λες συνέχεια «μικρά» ψεμματάκια. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1) Ο κ. Τσίπρας μας μίλησε στη συνέντευξη για «μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο Ελληνικό πρόγραμμα». Και αναρωτιέμαι για ποιο Ελληνικό πρόγραμμα μας μιλάει όταν οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες απαιτούν πλήρη συμμόρφωση και συμβατότητα των εθνικών κρατών με την νομισματική ένωση, όταν μιλάνε για ενιαίο προϋπολογισμό, για νέους θεσμούς και όταν προτείνουν τη δημιουργία ενός κοινοβουλίου για όλη την ευρωζώνη. Με το δικό μου το φτωχό μυαλό, κοινός προϋπολογισμός και ένα κοινοβούλιο για όλη την ευρωζώνη σημαίνει υπερ-υπουργοί που θα σχεδιάζουν, θα κόβουν και θα ράβουν και εμείς οι υπόλοιποι θα λέμε απλά ένα ναι ή ένα όχι. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Στην αρχή θα σου πουν ότι δίνεται υπερ-αρμοδιότητα σε «ζωτικά θέματα» που αφορούν την «ανάπτυξη», την «επιβίωση του κοινού νομίσματος» και όλα αυτά τα ωραία που ακούμε συνεχώς, μέχρι σιγά σιγά να παραδοθούν όλες οι εθνικές εξουσίες στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή; Που βρίσκεται η εθνική βούληση; Γιατί όλο τούτο μου θυμίζει πολύ έντονα το όνειρο του γαπάτου, μία ευρώπη χωρίς σύνορα με πολλή πολλή .. δική τους … democracy;

Εδώ θέλω να κάνω μία επισήμανση. Αν προσέξουμε στο άρθρο των Financial Times, ένα από τα πολλά ερωτήματα που τίθονται στους ηγέτες προς απάντηση είναι πως μπορεί να εξασφαλιστεί η ανταποκρισιμότητα και η νομιμότητα μέσα στην πολυεπίπεδη νομισματική ένωση της Ευρώπης, στο θέμα που αφορά την δημιουργία ενός κοινοβουλίου. Βλέπουμε μία υποβάθμιση των προϋποθέσεων που απαιτούν την δημοκρατία (‘ανταποκρισιμότητα’ και ‘νομιμότητα’) σε οικονομικούς όρους (στην πολυεπίπεδη νομισματική ένωση). Κάτι αντίστοιχο είδα και στην συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν είπε ότι το «κοινωνικό συμβόλαιο» είναι μια συμφωνία με τους εταίρους για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και την έξοδο από την κρίση. Θα πρέπει μάλλον η «κοινωνική συνοχή» να έχει αλλάξει νόημα ή εγώ να μην κατάλαβα ποτέ σωστά τι σήμαινε πραγματικά. Διότι δεν μπορώ να εξηγήσω πως μία οικονομική συμφωνία, ακόμη και όταν αυτή γίνεται όπως μας λένε με ανθρωπιστικό σκοπό, δηλαδή να εξασφαλίσει συντάξεις και δικαιώματα, δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτή εξασφαλίζει απαραιτήτως και την «κοινωνική συνοχή», εκτός αν βλέπουμε τους ανθρώπους μόνο ως καταναλωτές και ως εργάτες και όχι ως μέλη μίας συλλογικής ομάδας.

2) Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιος θα αξιολογεί το πρόγραμμα «γέφυρα» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«το μνημόνιο επαναλαμβάνω δεν υπάρχει. .. Επαναλαμβάνω ότι η έννοια της ΤΡΟΙΚΑ δεν υπάρχει. .. ένας θεσμός χωρίς ευρωπαϊκή νομιμοποίηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εμείς λοιπόν θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η συμφωνία και η επικοινωνία μας θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και φυσικά στο βαθμό που έχουμε δανειακές σχέσεις και με το ΔΝΤ και με την ΕΚΤ, θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να βρίσκουμε βιώσιμες και κοινά αποδεκτές λύσεις.»

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς. Θα σταθώ στο λιγότερο προφανές και όχι στην αλλαγή των ονομάτων από Γιάννης σε Γιαννάκης αλλά είπαμε, είσαι ότι δηλώσεις. Θα σταθώ στο υπονοούμενο που αφήνεται από την απάντηση του Τσίπρα ότι άπαξ και τελειώσουμε με τις δανειακές μας υποχρεώσεις, τελειώνει και η επικοινωνία μας με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό όταν η ίδια η ΕΚΤ μέσω του Ντράγκι και του Γιούνκερ προωθεί τέτοιες ριζικές αλλαγές, την πρόγευση των οποίων όλοι βιώνουμε; Μήπως η ΕΚΤ γίνεται αόρατη επειδή θα ενσωματώσει αυτές τις αλλαγές στους ευρωπαίκούς θεσμούς; Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα έχουμε κατά κύριο λόγο επικοινωνία δεν σας ενημέρωσε κ. Τσίπρα μέσω του προέδρου της για τα σχέδια της ΕΚΤ; Μήπως ο κ. Γιούνκερ ξέχασε να σας δώσει το οχτασέλιδο υπόμνημα που μοίρασε στους υπόλοιπους ηγέτες; Πως θα απαντήσετε σε αυτό το υπόμνημα δύο μήνες ΠΡΙΝ την δημιουργία του «κοινωνικού συμβολαίου» όπως μας το πλασσάρετε κ Τσίπρα; ΕΧΟΥΜΕ Η ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ; ΕΙΣΤΕ Η ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ;

Η εμπιστοσύνη, η λευκή εξουσιοδότηση και οι πολλές .. πραγματικότητες ..

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα τεθεί το «κοινωνικό συμβόλαιο» σε δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η δύναμη της κυβέρνησης προέρχεται από την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και ότι όλοι στην κυβέρνηση αισθάνονται πως αυτήν την εμπιστοσύνη την έχουν βλέποντας τις εκδηλώσεις συμπαράστασης, όπως μας πληροφόρησαν και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας δεν είδε κάποια αντι-ευρωπαϊκή διάθεση, αντιθέτως, είδε φιλο-ευρωπαϊκή διάθεση. [Εγώ πάλι γιατί δεν την είδα;; 😯 ] Και συνεχίζει στην περιγραφή της νέας «πραγματικότητας»:

«.. δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας και σηματοδοτεί μία πολύ ουσιαστική μετατόπιση. Πριν από 5 χρόνια ο κόσμος ήταν στους δρόμους και στις πλατείες με διάθεση να καταγγείλει και να καταδικάσει τις κυβερνητικές επιλογές. Και είχαμε και γεγονότα βίας έξω από το Ελληνικό κοινοβούλιο [αλήθεια πως εξαφανίστηκαν όλα εκείνα τα καλά παιδιά που τα έσπαγαν όλα; ]. Σήμερα 5 χρόνια μετά έχουμε περάσει σε μία τελείως διαφορετική κατάσταση, μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Έχουμε τον ίδιο κόσμο, τον ίδιο λαό, όχι να διαδηλώνει ενάντια στην κυβέρνησή του αλλά για να ισχυροποιήσει τη θέληση της κυβέρνησης..»

Έχοντας λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας στη βαλίτσα του την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Ελληνικός λαός τόσο γενναιόδωρα στις πλατείες, όσο γενναιόδωρα δηλαδή και ο ίδιος εμπιστεύεται να μοιραστεί με αυτόν τον Ελληνικό λαό τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατέλειξε λέγοντας:

«Υπό αυτήν την έννοια θέλω να σας πω ότι εμείς διαρκώς θα έχουμε στο νού μας την έγκριση του λαού στις επιλογές μας. Πιστεύω ότι δεν τίθεται ερώτημα προς ώρας για το αν την έχουμε αυτήν την εμπιστοσύνη ή όχι.»

Και ζήσαμε εμείς καλά, και αυτοί ΚΑΛΥΤΕΡΑ ..

###

Φαίη/Αβέρωφ


Πηγή

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *