Ο βιασμός της "Αντιγόνης" στα Κατεχόμενα!

image015

Θ. Μαλκίδης

Η "δικοινοτική", όπως ονομάζεται παράσταση της "Αντιγόνης", που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της κατεχόμενης από τον τουρκικό φασιστικό στρατό Σαλαμίνας, αποτελεί πράγματι παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ο κατακτημένος θα υποστεί για άλλη μία φορά τον κατακτητή.

144ff-det_108653693

Η παράσταση, η οποία θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του εκπροσώπου των κατακτητών Μουσταφά Ακιντζί, συνιστά πέραν από την ύβρη έναντι της ελληνικής τέχνης, έναντι της "Αντιγόνης"και του πολιτισμικού φορτίου που κουβαλά, αποτελεί και ύβρη της θλιβερής "ηγεσίας" στην Κύπρο και την Ελλάδα, έναντι των θυσιών του Ελληνικού λαού για Ελευθερία. Αποτελεί εξύβριση των δολοφονημένων, των αγνοουμένων, των προσφύγων από τον τουρκικό φασιστικό στρατό το 1974.

Η πράξη αυτή συνιστά βιασμό που κατακρεουργεί πέραν της "Αντιγόνης" και το παλλαϊκό αίτημα για απελευθέρωση και αποχώρηση των Τούρκων εισβολέων, οι οποίοι δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι μπορούν να κατανοήσουν την αρχαία ελληνική τραγωδία και δη την "Αντιγόνη".

Ταυτοχρόνως η πράξη αυτή δημιουργεί δυσωδία και χυδαιότητα, με όργανα πολιτικούς, διανοούμενους και ηθοποιούς, από την Ελλάδα και την ημικατεχόμενη Κύπρο, που βιάζει κατά φύση και παρά φύση, την "Αντιγόνη", την αντιστασιακή δηλαδή παράδοση του ελληνικού λαού.

Είναι βεβαίως δείγμα των καιρών, της παρακμής της πολιτικής και πνευματικής "ηγεσίας", η οποία φοβάται και τρομάζει μπροστά στον Τούρκο φασίστα εισβολέα και δειλιάζει μπροστά στην απώλεια της θέσης και των προνομίων. Σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με την "Αντιγόνη" .....

Υ.Γ. Την ύστατη στιγμή θα ήταν συνώνυμο με την παράδοση της "Αντιγόνης" και την ελληνική ιστορία, οι ηθοποιοί να αρνηθούν να παίξουν στα κατεχόμενα νομιμοποιώντας τον Τούρκο φασίστα κατακτητή. Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους κατά τη διάρκεια της φασιστικής Ναζιστικής κατοχής που δεν έπαιζαν "Αντιγόνη" με τους κατακτητές, αλλά και των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, οι οποίοι όταν στάλθηκαν να παίξουν το 1997 στην Άγκυρα προς τιμή του δασκάλου του Χίτλερ, Μουσταφά Κεμάλ, αρνήθηκαν αφού αυτό θα γινόταν την 19η Μαίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας!

kipros-agnooumenoiΠηγή: ΜΑΛΚΙΔΗΣ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *