Όχι χάδια στους Αλβανούς: Υπάρχει και άλλος τρόπος να τους μιλήσει κανείς κ. υπουργέ

Αινιγματική συσκότιση έχει επιβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών στην Κρήτη, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ντμιτρι Μπουσάτι και ομάδας εμπειρογνωμόνων και από τις δυο πλευρές. Φωτογραφία Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Δεν ξέρω αν κάποιος έχει πείσει τον Νίκο Κοτζιά ότι μπορεί να «τουμπάρει» τους Αλβανούς πηγαίνοντας τους με το μαλακό. Στην πραγματικότητα όμως μόνο αλλιώς καταλαβαίνουν. Γιατί η λέξη «μπέσα» είναι μεν αλβανική (σ.σ. το δικό μας φιλότιμο), αλλά εκεί εφευρέθηκε μάλλον για να καταδείξει την έλλειψη της!

Μπαμπέσηδες είναι οι Αλβανοί πολιτικοί και θρασύδειλοι. Από την εποχή του Χότζα πουλάνε ανθελληνισμό και φτηνή φανατίλα κατά της μειονότητας που προκύπτει από διαχρονικό κόμπλεξ εθνικής κατωτερότητας.

Αυτά δεν θεραπεύονται δυστυχώς με καλοπιάσματα. Ούτε με κουβεντούλες σε λογική ισοτιμίας. Για αυτό είναι παντελώς λανθασμένη η διπλωματική προσέγγιση τύπου «Κάμπ Ντέιβιντ» που επέλεξε ο Κοτζιάς προσκαλώντας τον Αλβανό ομόλογο του στη Κρήτη.

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η προκλητικότητα των γειτόνων, αλλά και η εμμονή τους να ακολουθούν πολιτική έμμεσης εθνοκάθαρσης εις βάρος της ελληνικής μειονότητας, δεν λύνονται με μεζέδες, ρακή και ειδυλλιακούς περιπάτους σε πολυτελή θέρετρα. Κι ούτε χρειάζονται δύο μέρες παζαριού. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει διμερής ατζέντα. Μονομερείς ελληνικές αξιώσεις υπάρχουν και αυτές προβάλλονται υπό την μορφή αυστηρού διαβήματος μέσα σε ένα δεκάλεπτο: Σεβασμό στη μειονότητα, σεβασμό στους νεκρούς του πολέμου, σεβασμό στα μεροκάματα των Αλβανών που κερδίζονται στην Ελλάδα. Κι από κει και πέρα μπορεί να αρχίσει η κουβέντα για οτιδήποτε άλλο όπως π.χ. η υφαλοκρηπίδα.

Αν το πράγμα πάει ανάποδα ζήτω που καήκαμε. Και να που φτάσαμε στο «καλωσόρισμα» μιας αλβανικής ένταξης στην ΕΕ και μάλιστα χωρίς όρους. Ε, όχι κύριε Κοτζιά, αυτό το κράτος-λησταρχείο με τους κατσαπλιάδες πολιτικούς και τους εκατοντάδες μικρούς ναρκοβαρώνους, ούτε απ΄έξω δεν περνάει. Πρέπει πρώτα να σταματήσει την εξαγωγή εγκληματικότητας (απ’ την οποία η Ελλάδα δεινοπαθεί), να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές βλέψεις, να σεβαστεί ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα, και μετά βλέπουμε.

Γιατί λοιπόν τέτοια δήλωση-δώρο του υπουργού εξωτερικών προς τα Τίρανα; Πήρε κάτι σε αντάλλαγμα και δεν το είδαμε; ‘Η θεωρεί ότι δεν μπορεί να μιλήσει άλλη γλώσσα που να καταλαβαίνουν καλύτερα οι αναιδείς πολιτικοί της διπλανής χώρας.

Δεν ξέρω αν μπορεί να την μιλήσει ο Κοτζιάς, αλλά η γλώσσα αυτή υπάρχει. Και έχει να κάνει με τους Αλβανούς που μένουν εδώ. Η ζωή τους θα μπορούσε να γίνει πολύ δυσκολότερη. Η αντιστοίχως πολύ εύκολη, αν δήλωναν όλοι «ελληνικής καταγωγής ορθόδοξοι χριστιανοί» και ξαφνικά η Αλβανία βρισκόταν με καταγεγραμμένη ελληνική μειονότητα ενός εκατομμυρίου! Τόσο απλά.Πηγή: Mignatiou.com

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *