ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ : ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ

Σιγά σιγά καταρρέει : Ένα ακόμη τμήμα στο ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο αποκόπηκε. Ο μπατζάς του ελληνικού ορφανοτροφείου κατέρρευσε

Ένα ορφανοτροφείο ενός αιώνα. Το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο του κόσμου : Το ελληνικό ορφανοτροφείο Πρίγκηπου…

Στο λαμπρό αυτό κτίριο που καθημερινά σιγά σιγά καταρρέει, σήμερα αποκόπηκε ακόμη ένα τμήμα του. Κατέπεσε ο μπατζάς από το τζάκι του.

Το ξύλινο κτίριο που καθημερινά σαπίζει, κατασκευάστηκε το 1899 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Βαλαουρί ως καζίνο-ξενοδοχείο, αλλά επειδή αυτό δεν ήταν σύμφωνο με τα ήθη και τα έθιμα του οθωμανικού κράτους, δεν του δόθηκε άδεια και έτσι βγήκε προς πώληση.

Η τότε πλούσια οικογένεια των Ζαρίφηδων αγόρασε το ξύλινο κτίριο για να χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό βακούφι του Μπαλουκλί. Το κτίριο από το 1903 ως το 1964 χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο, όταν όμως λόγω του Κυπριακού, απελάθηκαν οι ελληνικής καταγωγής Ρωμιοί πολίτες το 1964, το ορφανοτροφείο έκλεισε. Από το 1980 που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι σήμερα δεν του έχει γίνει καμία επισκευή. Ένας από τους παράγοντες που επιτάχυναν το σημερινό αποτέλεσμα ήταν και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Συγκρίνοντας την φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από ένα χρόνο με την σημερινή φωτογραφία , διακρίνεται το τμήμα του μπατζά που κατέρρευσε.

Το ορφανοτροφείο που κλειδώθηκε 54 έτη πριν και αφέθηκε στην εγκατάλειψη, σιγά σιγά χάνει και από ένα κομμάτι.

…………….

Μετά από την πολιτική κρίση που διαρκεί από το 1964 ως τις μέρες μας το 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο τίτλος για το ορφανοτροφείο επεστράφη στο πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν έγινε δυνατή ακόμη μία επισκευή. Το ορφανοτροφείο πέρσι συμπεριλήφθηκε στην λίστα των 7 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Εuropa Νostra. Έστω κι αν γεννήθηκε μια ελπίδα για την επισκευή, φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθούνε οι πόροι.


https://www.artigercek.com/haberler/yavas-yavas-curuyor-asirlik-buyukada-rum-yetimhanesi-nden-bir-parca-da-koptu

27/3/2019Πηγή: tourkikanea.gr

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *