ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ (1901-1974)

O Σπυρίδων Μαρινάτος, εκτός από τις λεπτομερείς καταγραφές του, αποτύπωνε και σε φιλμ, κάθε νέο εύρημα.

O Σπυρίδων Μαρινάτος, εκτός από τις λεπτομερείς καταγραφές του, αποτύπωνε και σε φιλμ, κάθε νέο εύρημα.

Γεννήθηκε στις 4 Νοέμβρη του 1901. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε το 1921, ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Βερολίνο και στο Χάλε της Γερμανίας. Το 1925, έγινε έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης και το 1929 διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου. Το 1939, εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ διετέλεσε και Πρύτανης στο παραπάνω Πανεπιστήμιο. Η δράση και το έργο του Σπύρου Μαρινάτου, δε σταματά εδώ. Το 1971 έγινε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Σπύρος Μαρινάτος επηρέασε έντονα τις κατευθύνσεις της αρχαιολογικής μελέτης στον Ελληνικό χώρο. Για την τεράστια προσφορά του τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις τόσο στη χώρα μας, όσο και εκτός των συνόρων της.

Η ανασκαφική του δραστηριότητα είναι τεράστια.

Το 1927 αποκάλυψε την είσοδο Προϊστορικού Σπηλαίου στο χωριό «Ελένες» στο Ρέθυμνο. Το 1932 η αρχαιολογική του σκαπάνη έφερε στο φως μινωική έπαυλη στην Αμνισό της Κρήτης, καθώς και μεγάλο οίκημα, του τέλους της Μεσομινωικής περιόδου, στο Απόδουλο του Ρεθύμνου. Στα Μονοπωλάτα ανακάλυψε Μυκηναϊκό Νεκροταφείο (1300-1100π.Χ.) με πήλινα και χάλκινα αντικείμενα και μια σαρκοφάγο. Το 1963 έκανε ανασκαφές στο νησάκι που βρίσκεται στη λίμνη Μελισσάνη. Εκεί, ανακάλυψε ιερό αφιερωμένο στο Θεό Πάνα και κεραμικά αντικείμενα του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. Επίσης, ο Μαρινάτος ανακάλυψε τα ερείπια της Κράνης και τους τάφους στη Λειβαθώ, καθώς και το ακριβές σημείο της μάχης των Θερμοπυλών. Στη θέση «Τσέπι» στο Μαραθώνα, ανακάλυψε προϊστορικό νεκροταφείο. Ανασκαφές πραγματοποίησε και στη Μεσσηνία και την Κόρινθο.

Το αποκορύφωμα όμως των ανασκαφών του Σπύρου Μαρινάτου, ήταν στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης (1967-1974). Ο Μαρινάτος ορθά θεωρούσε ότι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (στα 1500 π.Χ.), μια ιστορική πόλη είχε χωθεί από την τέφρα. Η σκαπάνη του έφερε στο φως μια ολόκληρη πόλη της Υστεροκυκλαδικής 1ης Περιόδου, θαμμένη κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά. Επίσης, υποστήριζε την άποψη ότι η Ατλαντίδα του Πλάτωνα ήταν το νησί της Σαντορίνης, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε.

Την 1 Οκτώβρη 1974 πέθανε από ατύχημα στην Τριγωνική Πλατεία, στο χώρο των ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Κηδεύτηκε, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, στο χώρο των ανασκαφών στη Σαντορίνη και όχι στην Κεφαλονιά, που ήταν τόπος καταγωγής του.Πηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *