Θάλασσες και γεωγραφικές λειτουργικότητες της Ευρώπης. Εισαγωγή.

Η Ιβηρική χερσόνησος και η σημερινή Γαλλία, λειτουργούν ως χερσαίος ιμάντας μεταβίβασης ανάμεσα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Δυτική Μεσόγειο. Η Ιταλική χερσόνησος ανάμεσα στη Δυτική Μεσόγειο και την Αδριατική, η Βαλκανική χερσόνησος ανάμεσα στην Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα, η χερσόνησος της Ανατολίας ανάμεσα στην Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και η χερσόνησος της Ιουτλάνδης -δηλαδή το μόνο μη νησιώτικο μέρος της Δανίας-, λειτουργεί ως χερσαίος ιμάντας μεταβίβασης ανάμεσα στην Βαλτική και την Βόρεια Θάλασσα.

europe-map-systems3

Η Βόρεια Θάλασσα ελέγχεται από τρεις χώρες εξαιρετικά αγγλοσαξονικές-νορδικές (πέρα από τον πολιτισμό τους υπονοώ και τη θέση την οποία κατέχουν στους ΕυρωΑτλαντικούς θεσμούς). Το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία και τη Δανία. Κομβικά σημεία-περάσματα που συνδέουν εσωτερικές και εξωτερικές θάλασσες και περιοχές αποτελούν (με λευκό χρώμα στον δεύτερο χάρτη): η Προποντίδα ή Θάλασσα του Μαρμαρά, το θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία (Κόλπος Kattegat - Στενά Skagerrak) και η Μαιώτιδα λίμνη των αρχαίων, δηλαδή η Αζοφική Θάλασσα.

Θαλάσσιο σύνδεσμο ανάμεσα σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί το Αιγαίο Πέλαγος (το οποίο είναι το κέντρο και η καρδιά της Ελλάδας - και όχι βέβαια η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη). Χερσαίο σύνδεσμο ανάμεσα σε Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο αποτελεί η -τριεθνική ή «τριχοτομημένη»- Θράκη. Μόλις τώρα, επεξηγήθηκε εν συντομία με γεωγραφικούς όρους, το τοπικό υπόβαθρο του ρωσικού -και εν μέρει του τουρκικού- «ζητήματος» στην περιοχή.

europe-map-systems-2

Με ποιο τρόπο η Βαλτική μπορεί να συνδέεται με την Αδριατική, μέσω της χερσαίας γεωπολιτισμικής ΣλαβοΡωμαιοκαθολικής γέφυρας το έθιξα σε προηγούμενο κείμενο [Από τον Κόλπο του Kattegat και τα Στενά Skagerrak στις Δαλματικές ακτές. Παράδειγμα σύνδεσης γεωγραφίας και (γεω)πολιτισμού]. Η σύνδεση της Βαλτικής με τη Μαύρη Θάλασσα γίνεται μέσω Ρωσίας, και παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί με άξονα τις Πολωνία-Λιθουανία (Intemarium) και τη Γερμανία (όλες οι ανατολικές απόπειρες επέκτασης που σχετίζονται και με τους δύο παγκόσμιους πολέμους συμπεριλαμβανομένης της Μεσευρώπης και στις μέρες μας της επιρροής που ασκεί η επέκταση της Ε.Ε - με τη Ρουμανία να κατέχει εξέχουσα θέση). Επίσης, έγινε μια πρώτη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάζει το Κουρδικό τα Βαλκάνια ή όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και την Αλβανία τον ευρύτερο χώρο.

Η Ευρώπη, ως ενιαίο οργανικό γεωγραφικό και γεωιστορικό σύνολο -και όχι ως Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη, σύνθημα ή αόριστη έννοια- υπακούει στους δικούς της εσωτερικούς νόμους. Η ουσία και οι λειτουργίες αυτής της Ευρώπης δεν πρόκειται να αλλάξουν χάριν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είτε θα προσαρμοστεί σε αυτούς τους νόμους και θα αποκαταστήσει γεωγραφικές και γεωιστορικές λειτουργικότητες, είτε θα διαλυθεί.

.~`~.Πηγή: Δ`~. Κοσμοϊδιογλωσσία

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *