Βιβλιοπαρουσιάσεις

Αιγιάλεια Καλάβρυτα – Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο

… Ο σπουδαίος και πολυσήμαντος Έλληνας Σαράντος Καργάκος δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Αυτό, όμως, καθόλου δεν μας εμποδίζει να επικοινωνούμε νοερά μαζί του μέσα από την πολύτιμη πνευματική και εργογραφική παρακαταθήκη που μας άφησε, την πνευματική σοδειά της εύκαρπης ζωής του.
…. Οι 312 σελίδες του βιβλίου περιγράφουν, μαρτυρούν, τεκμηριώνουν γεγονότα και εμπειρίες. Ανασκαλίζουν το ιστορικό χώμα, ενισχύουν την ιστορική μνήμη και αποτελούν σημαντικό εργαλείο γνώσης για τις νεώτερες γενιές, διδάσκοντας την ιστορία ενός τόπου με αδιάλειπτη ιστορική εξέλιξη, ο οποίος κρύβει στα σπλάχνα του τεράστιους θησαυρούς: γεωγραφικούς, λαογραφικούς, αρχαιολογικούς και ιστορικούς.  Άλλωστε, όπως προσφιλώς και προσφυώς επαναλάμβανε ο συγγραφέας: «Την ιστορία δεν την μαθαίνουμε για να γνωρίζουμε το παρελθόν, τη μελετάμε για να γνωρίζουμε το μέλλον».

… Είμαστε ευγνώμονες προς τον συγγραφέα δια τον πλούσιο αμητό γνώσης και σοφίας, που κατέλιπε και σε μας, όπως και σε όλο τον Ελληνισμό! Τον ευχαριστούμε νοερά, για ό,τι έπραξε για μας και την πατρίδα, ως μαχητικός, ασυμβίβαστος και γνήσιος Λάκων, και προσευχόμεθα στον Κύριο δια την ανάπαυση της ψυχής του «ἐν χώρᾳ ζώντων, ἐν σκηναῖς δικαίων»!  Ευχαριστούμε, επίσης, την εξαίρετη επιστήμονα και σύζυγο του αειμνήστου Σαράντου Καργάκου, κ. Ιωάννα, καθώς και τα παιδιά του Ιωάννη και Ρωξάνη, –λαμπρούς επιστήμονες, επίσης, και άξιους συνεχιστές της πατρογονικής πνευματικής παράδοσης – δια την τιμή να εμπιστευθούν, σε μας προσωπικά και στην Ιερά Μητρόπολή μας, το πόνημα του προσφιλούς τους προς έκδοση και κυκλοφορία.

Ο Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμος


Γεωπολιτική και σύγχρονη τέχνη

Μετάφραση, Σχόλια και Εκσυγχρονισμός Τεκμηρίωσης στο βιβλίο της F.S. Saunders: «Πολιτιστικός ψυχρός πόλεμος - η CIA και ο κόσμος των τεχνών και των γραμμάτων».

Καθόλην την διάρκεια της θητείας μου ως Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας [...] δεν έπαψα να τονίζω τη σημασία του Πολιτισμού ως Γεωπολιτικού Πυλώνα Ισχύος [...] μεταξύ των τεσσάρων Γεωπολιτικών Πυλώνων Ισχύος τους οποίους είχα εντάξει στη Θεωρία μου, της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως [...]. Όταν [...] εντόπισα το πόνημα της F.S. SAUNDERS, (The Cultural Cold War. The CIA and the World of Arts and Letters, The New Press, NY, 2000) κατάλαβα ότι στην πολύ σοβαρή αυτή έρευνα εύρισκα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της Θεωρίας μου και ειδικά για έναν πολύ ευαίσθητο και δυσκατανόητο πυλώνα γεωπολιτικής ισχύος που οι μαθητές μου εξεπλήσσοντο όταν με άκουγαν να τον διδάσκω αναδεικνύοντάς τον ως τέτοιο. Δεν μπορούσαν να φαντασθούν πως η «αθώα Τέχνη» μπορούσε μέσω της χειραγώγησής της και της προπαγανδιστικής της επιβολής να μετατραπεί σε ισχυρό όπλο κοινωνικοπολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής χειραγώγησης των εθνικών κοινωνικών σχηματισμών!

Το κείμενο αυτό, πλην μερικών ακροθιγών αναφορών (κάποιες αναφορές ή χρήση ελάχιστων στοιχείων του) σε αρθρογραφία ελλήνων ακαδημαϊκών, επιστημόνων, λογοτεχνών, κριτικών τέχνης και σχολιαστών, δεν έχει γίνει ποτέ γνωστό στην συγκλονιστική για τις Τέχνες και τα Γράμματα ολότητά του. Δεν θα ήθελα να αναφέρω έναν ατελή πίνακα των -σημαντικών, ούτως ή άλλως- συμβολών αυτών στην παρούσα έκδοση και να αδικήσω κάποιον από τους συγγραφείς τους. Επιφυλάσσομαι να το πράξω στην Δεύτερη Εκδοση, κάνοντας μια ιδιαίτερα σχολαστική έρευνα για ό,τι σχετικό έχει γραφεί.

Στόχευσα να εμπλουτίσω το εξαιρετικό αυτό πόνημα της F.S. Saunders με κείμενα τα οποία κατά την διάρκεια της συγγραφής του παρόντος πονήματος δεν ήταν διαθέσιμα στην Συγγραφέα. Και νομίζω ότι, ως ένα βαθμό το πέτυχα, συλλέγοντας, μεταφράζοντας, σχολιάζοντας (με επεξηγηματικά σχόλια πολύτιμα για τον αναγνώστη) και παραθέτοντας στο Παράρτημα Κειμένων Τεκμηρίωσης μια σημαντική σειρά πρωτότυπων εγγράφων που διαφωτίζουν ακόμη περισσότερο τον αναγνώστη για την θεωρητική και ιδεολογική βάση του εγχειρήματος της CIA του Άλλεν Ντάλες από το 1947 μέχρι το 1968.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με το βιβλίο αυτό δεν έχω σκοπό να... προαγάγω την... ακαδημαϊκή μου εξέλιξη η οποία έχει λήξει ευδοκίμως εδώ και τρία, περίπου, χρόνια. Ούτε με ενδιαφέρει να... εμπλουτίσω το ήδη ανιαρό στην ανάγνωσή του βιογραφικό μου σημείωμα (uoa scholar ioannis mazis). Επιθυμώ απλώς να ενημερώσω κάθε καλόπιστο και καλλιεργημένο έλληνα πολίτη, που ενδιαφέρεται για την Γεωπολιτική της Τέχνης και του Πολιτισμού σχετικά με το παρασκήνιο των χειραγωγήσεων των κοινωνιών και της Σκέψης στο όνομα της «Ελευθερίας» και του «αντικομμουνισμού». [...] (Από το σημείωμα του καθηγητή Ι.Θ. Μάζη)


Σκέψεις Ψυχής - 24 Συνεντεύξεις για το Ορατό και το Αόρατο, το Σύμπαν και την Κοινωνία

Ένα «Νέο Βιβλίο» του Μάνου Δανέζη ...

(Από το βιβλίο του Μάνου Δανέζη «Σκέψεις Ψυχής», Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 2024. https://www.diavlos-books.gr/.../skepseis-psyxis-24...)

«…Μια κοινωνία που κυριαρχείται από υπέρμετρους φόβους, είναι μια υποταγμένη κοινωνία, ανίκανη να αντιδράσει λογικά και ήρεμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Μια φοβισμένη κοινωνία κυριαρχείται από την αίσθηση του πανικού, της οργής, της ανεξέλεγκτης βίας. Μια φοβισμένη κοινωνία είναι μια εύκολα χειραγωγούμενη κοινωνία. Το γιγάντωμα των αναγκών και των φόβων μας, μας στερεί το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την ελευθερία μας…».

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *