«Καταστρέφουμε το παρόν προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα αβέβαιο μέλλον»

Λέων Τολστόι, πορταίτο του Leonid Osipovich Pasternak (1908)

Λέων Τολστόι, πορταίτο του Leonid Osipovich Pasternak (1908)

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ πιο άνετη μου θυμίζουν τη στρουθοκάμηλο που κρύβει το κεφάλι της για να μη βλέπει τους εχθρούς της. Συμπεριφερόμαστε χειρότερα κι απ’ τη στρουθοκάμηλο.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ κάποιο αβέβαιο, αμφίβολο μέλλον, καταστρέφουμε οριστικά τη ζωή μας στο συγκεκριμένο μας παρόν.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΝΟΗΤΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ότι όλος ο παραλογισμός κι η σκληρότητα του κόσμου -ο πλούτος των λίγων, η μεγάλη φτώχεια των πολλών, η βία και ο πόλεμος- βρίσκονται έξω απ’ τη δική τους ζωή και δεν επηρεάζουν ούτε τους ίδιους ούτε τον τρόπο ζωής τους.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ, ακόμα κι όταν τη συμμερίζεται η πλειονότητα των ανθρώπων.



Απόσπασμα από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι, Ημερολόγιο Σοφίας, εκδόσεις Printa. Το Ημερολόγιο Σοφίας, έργο των τελευταίων χρόνων της ζωής του Λ. Τολστόι, είναι το βιβλίο που ο ίδιος θεωρούσε ως τη σημαντικότερη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα. Διαβάστηκε πολύ στην προεπαναστατική Ρωσία, απαγορεύτηκε και ξεχάστηκε την εποχή του Κομμουνισμού, για ν’ ανακαλυφθεί ξανά πριν από μερικά χρόνια.

Ο Λέων Τολστόι (9 Σεπτεμβρίου 1828-20 Νοεμβρίου 1910) ήταν Ρώσος συγγραφέας. Προσπάθησε να βρει το αληθινό νόημα του χριστιανισμού, πιστεύοντας πως σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Κατάφερε ν' απεικονίσει με απαράμιλλο τρόπο τη ρωσική κοινωνία της εποχής του. Αν και ο ίδιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αφοσιώθηκε στους μουζίκους, βοηθώντας τους και μελετώντας τη ζωή τους. Γεμάτος θρησκευτική έξαρση και δεμένος με τα προβλήματα της εποχής του, προσπάθησε να βρει γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι αλλά και να απελευθερώσει τον άνθρωπο και να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με τα θρησκευτικά κείμενά του ήρθε όμως σε αντιδικία με την εκκλησία της Ρωσίας, η οποία τον απέβαλε από τις τάξεις της το 1901. Από τα πιο σημαντικά του έργα θεωρούνται τα Πόλεμος και Ειρήνη, Άννα Καρένινα, Ανάσταση, Οι Κοζάκοι, Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς.



Πηγή: DOC TV

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *