Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης δεσμεύεται να επιβάλλει λιτότητα

yanis1

Από τότε που η Ελληνική κυβέρνηση με ηγέτη τον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο («τρόικα») στις 20 Φεβρουαρίου να συνεχιστεί η λιτότητα, προσπάθησε να κρατήσει την ψευδή εικόνα ότι διατηρεί μία επαναστατική στάση. Δύο εκδηλώσεις στις 9 Απριλίου στις οποίες συμμετείχε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, άνοιξαν μια τρύπα σε αυτήν την πολιτική απάτη.

Ο Βαρουφάκης μίλησε στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και αργότερα έδωσε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV. Κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών παρουσιάσεων έκανε ιδιαίτερα αποκαλυπτικές δηλώσεις όσον αφορά την προ-καπιταλιστική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαρουφάκης είναι ακαδημαϊκός και οικονομολόγος και η σύζυγός του Δανάη Στράτου είναι καλλιτέχνις από οικογένεια πλούσιων καπιταλιστών. Το βελούδινο διαμέρισμά τους έχει θέα την Ακρόπολη. Ο Βαρουφάκης έχει λάβει επαίνους από τα μέσα ενημέρωσης και από θαυμαστές των πιο προνομιούχων τμημάτων της μεσαίας τάξης. Αφού πέταξε προφορικώς μερικά γερά δαγκώματα στις αρχικές του συνομιλίες με την τρόικα, ο Βαρουφάκης χαρακτηρίστηκε ακόμη ως ο «Εξολοθρευτής» που επιτέλους θα τέλειωνε την λιτότητα.

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως έναν εκκεντρικό μαρξιστή, είπε ότι η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να «προσπαθήσει να σώσει τον Ευρωπαϊκό καπιταλισμό από τον εαυτό του.»

Οι απόψεις του διαμορφώθηκαν ενώ σπούδαζε στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 με την Συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι έμεινε έκπληκτος με τον Θατσερισμό, τον οποίο έβλεπε ως μια ασταμάτητη δύναμη. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Θατσερισμός απέδειξε ότι η κρατική ιδιοκτησία και ο σχεδιασμός δεν λειτουργεί και ότι η εργατική τάξη είχε τελειώσει και είχε εγκατασταθεί ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός.

Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη ο Βαρουφάκης μίλησε μαζί με τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Όπως ο Βαρουφάκης έτσι και ο Στίγκλιτς θέλει να σώσει τον καπιταλισμό.

Ο Βαρουφάκης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πολύ πρόθυμος» να καταλήξει σε μία συμφωνία όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα λιτότητας που υπέγραψε με την τρόικα.

«Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, να καθήσουμε μαζί με τους εταίρους μας και να δώσουμε προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις ακόμα και να δημιουργήσουμε νομοσχέδια που θα προωθήσουμε στο κοινοβούλιο αύριο … και να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τρία χρόνια, δύο χρόνια, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα», είπε ο Βαρουφάκης.

Χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2008, είπε, δεν ήταν μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε πτώχευση. Υπάρχει μια «εξάρτηση των τραπεζών στα κράτη, και κράτη που δεν έχουν μία κεντρική τράπεζα από πίσω τους προκειμένου να διασώσουν τις τράπεζες. Και αντίστροφα [υπάρχει μία εξάρτηση] των κρατών που στηρίζονται στις τράπεζες για χρηματοδότηση.»

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αντιτάξει μερικές από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, κατά της σκληρής θέσης της Γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απαιτούσε να μην γίνει καμία παραχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Καγκελάριο Τζωρτζ Όσμπορν του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος. Είπε ότι είχε εντυπωσιαστεί «από τη ροή της συζήτησης,» δηλώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση έχει πάρει τέτοια κλίση που «η τυπική διάκριση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς έχει θολώσει.»

«Μπορώ να συνομιλήσω με τον Τζωρτζ Όσμπορν για την οικονομική πολιτική», είπε, καθώς «τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά είναι πρόθυμες να εξετάσουν το πρόβλημα για άλλη μια φορά». Έφερε αυτό σε αντιπαράθεση με την «θεσμική αδράνεια» της Τρόικα, «η οποία αρνείται να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.»

Το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Βαρουφάκης, προσπαθεί να γνωστοποιήσει στην τρόικα ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι «το υγρό όνειρο του Κόμματος του Τσαγιού … Φανταστείτε αν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 9 τοις εκατό των ανέργων ήταν να λάβει κάποια επιδόματα ανεργίας και αυτό μόνο για μερικούς μήνες. Νομίζω ότι το Κόμμα του Τσαγιού [Tea Party] θα έκανε πάρτυ στους δρόμους.»

Το ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ρύθμιση της αγοράς εργασίας «ακόμη και αν ήσουν νεο-φιλελεύθερος, θα πρέπει να συμφωνήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να καταστεί η αγορά εργασίας πιο αποτελεσματική είναι μέσω περισσότερων ρυθμίσεων, όχι λιγότερων.»

Αναφερόμενος στο πλεονέκτημα της χρήσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να πειθαρχηθεί το Ελληνικό εργατικό δυναμικό, τόνισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, «αν γίνονται έξυπνα, είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσεις περισσότερη αποτελεσματικότητα και δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να συμφωνήσεις μαζί μου.»

Τόσο κραυγαλέα υπέρ του ιδιωτικού τομέα ήταν οι πολιτικές του Βαρουφάκη που ο Στίγκλιτς αισθάνθηκε υποχρεωμένος να τον ρωτήσει κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συμβατές με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Ο Βαρουφάκης απάντησε ότι θα διαβουλευθεί μαζί τους.

Ο Βαρουφάκης υποστήριξε τις ιδιωτικοποιήσεις τονίζοντας, «Ξεκινάμε την επανεκκίνηση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων σε ένα πρόγραμμα με ορθολογική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.»

Χωρίς ντροπή διατύπωσε το αίτημα να χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα το μερίδιο πλειοψηφίας όλων αυτών των οντοτήτων, επιμένοντας ότι το κράτος δεν είναι ικανό να τις διαχειρίζεται. Για την ιδιωτικοποίηση, «η οποία είναι μία βρώμικη λέξη για μία αριστερή κυβέρνηση» τόνισε, «Αυτό που λέμε είναι ότι το Ελληνικό κράτος δεν είναι ικανό να αξιοποιήσει τα δημόσια αγαθά … σιδηρόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.»

Ο Βαρουφάκης μοιάζει πολύ με έναν άλλο διάσημο ακόλουθο της Θάτσερ, τον πρώην πρωθυπουργό του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τόνυ Μπλερ. Οι εκκλήσεις του για οικονομική ανάκαμψη δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε αντίληψη του σοσιαλισμού, αλλά είναι παρόμοιες με τις συνεργασίες ιδιωτών-δημοσίου που ενστερνίστηκε ο Μπλερ ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ατζέντας των «Νέων Εργατικών».

Ρώτησε, «Τι είναι αυτό που λέμε; Ότι αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα δημόσια αγαθά δεν μπορούν να αφεθούν στο κράτος να τα διαχειριστεί. Θέλουμε κοινοπραξίες ιδιωτών και δημόσιου. Θα δώσουμε ακόμα και την πλειοψηφία του δημόσιου μετοχικού κεφαλαίου στον ιδιώτη» – με αντάλλαγμα για αυτό που ο ίδιος ζήτησε, μία «ελάχιστη προϋπόθεση επένδυσης» για το κράτος για να διαχειριστεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και να παρέχει «αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.»

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, βάζοντας μόνο ως όρο ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι υπερβολικό, διότι θα συντρίψει τον ιδιωτικό τομέα.»

yanis2

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ξεπληρώσει όλο το χρέος που οφείλει το Ελληνικό κράτος και θα πρέπει να υπάρξει «ένας εξορθολογισμός στα διαφορετικά κομμάτια του Ελληνικού χρέους χωρίς κάποιο κούρεμα για κανέναν, αλλά με έναν τρόπο που να μεγιστοποιεί το ποσό της αξίας που θα επιστραφεί στους πιστωτές μας από το Ελληνικό κράτος

Η ατζέντα της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι οδεύει προς μια μετωπική σύγκρουση με την Ελληνική εργατική τάξη. Ο Βαρουφάκης ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση ήταν έτοιμη για μια «πολιτική αντίδραση … από τους πραγματικούς ανθρώπους της Ελλάδας.

«Ο κίνδυνος είναι ότι εσείς αγόρια και κορίτσια θα φάτε ένα χαστούκι από τον Ελληνικό λαό. Είστε έτοιμοι για αυτό;»

Εκείνος απάντησε, «Δεν θα ήμασταν κατάλληλοι για αυτόν τον σκοπό εάν δεν ήμασταν διατεθειμένοι να αναλάβουμε το αναγκαίο πολιτικό κόστος για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της Ελλάδας …»

Τι λέει ο Βαρουφάκης;

Ο καταστροφική λιτότητα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Η επίσημη ανεργία παραμένει πάνω από 25 τοις εκατό. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος και βασίζονται σε συσσίτια και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Είναι υπό αυτές τις συνθήκες που Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε πει στο παρελθόν, «θα στύψει νερό από την πέτρα» για να εξοφλήσει τους πιστωτές του.

Όπως έχει προειδοποιήσει το World Socialist Web Site, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει την πλήρη κρατική ισχύ για να πατάξει την μαζική κοινωνική αντίσταση που θα προκαλέσει μία τέτοια επίθεση. Αυτός είναι ο πραγματικός πολιτικός χαρακτήρας του κόμματος που χαιρετίστηκε παγκοσμίως ως μία κυβέρνηση αντι-λιτότητας «των εργατών» από ψευδο-αριστερές ομάδες όπως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, το Γαλλικό Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα και τη Διεθνή Σοσιαλιστική Οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

###

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ

Πηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *