Ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος «Εμμανουήλ Αργυρόπουλος» (8 Φεβρουαρίου 1912)

Η Ελλάδα στις αρχές του 20ου αι. Εξακολουθεί να επιδιώκει τη συμπόρευση με τα προηγμένα Ευρωπαϊκά κράτη και προσπαθεί να αναπτύξει τομείς στους οποίους τα κράτη της Ευρώπης παρουσίαζαν τεράστια πρόοδο. Ένας τέτοιος τομέας ήταν κι αυτός της αεροπλοΐας.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ανάπτυξή της ως «εναέριου όπλου» που, όπως θα δούμε, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.Πολύ ικανοί αποδείχθηκαν οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι και κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια και το θαυμασμό του λαού.

Ο πρώτος που επιχείρησε «πτήση» στην Ελλάδα ήταν ο εκκεντρικός θεατρικός επιχειρηματίας Λεωνίδας Αρνιώτης ο οποίος το 1908 με αεροπλάνο τύπου Bleriot 30 Hp έκανε προσπάθειες να απογειωθεί από την περιοχή του Τατοΐου της Αττικής. Οι προσπάθειές του δεν ευοδώθηκαν, αφού πέτυχε μόνο κάποια στιγμή να ανυψωθεί από το έδαφος, σε ύψος περίπου δέκα μέτρων και στη συνέχεια να πέσει στο έδαφος, έχοντας υποστεί ζημίες.

Το 1909 ο Ουτόσκιν (ρώσος αεροπόρος) απογειώθηκε με το τύπου Farman 50 ίππων αεροπλάνο του από την περιοχή Παλαιού Φαλήρου και κατάφερε να μείνει στον αέρα για δέκα λεπτά της ώρας.

Επανέλαβε το εγχείρημά του, έχοντας συνεπιβάτη τον Κων. Μάνο (στρατιωτικό), ο οποίος πλήρωσε, προκειμένου να πετάξει μαζί με τον Ουτόσκιν. Έτσι, έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας επιβάτης αεροπλάνου.

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έλαβε μαθήματα αεροπλοΐας στη Γαλλία. Τον Φεβρουάριο του 1912 (8 του μηνός) μπροστά στα μάτια του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ και σε πλήθος κόσμου κατάφερε να πετάξει το αεροπλάνο του, απογειώνοντάς το στην περιοχή του Ρούφ και να θεωρηθεί, έτσι, ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος.

Επανέλαβε πτήση με συνεπιβάτη του τον Πρωθυπουργό, Ελ. Βενιζέλο, ο οποίος αγκάλιασε θερμά την ιδέα της ανάπτυξης της αεροπλοΐας στην Ελλάδα. Ο Βενιζέλος, μάλιστα, ήταν αυτός που «βάφτισε» το αεροπλάνο του Αργυρόπουλου ο οποίος έκανε και μια τρίτη επιτυχή πτήση στις 21 Φεβρουαρίου 1912. Αυτή τη φορά κατάφερε να απογειωθεί από την περιοχή του τότε Ζωολογικού κήπου του Παλαιού Φαλήρου.

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος (1889 με 1913). Εγκατέλειψε το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, για να σπουδάσει αεροπλοΐα στη Γαλλία με δικά του έξοδα. Ο πατέρας του υπήρξε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη. Το 1912 ο Εμμανουήλ γύρισε στην Ελλάδα και που πραγματοποίησε επιτυχημένη πτήση (8/2/12).

Πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις 1912/13, αφού κατατάχθηκε στην Αεροπορία με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Ο Εμ. Αργυρόπουλος και ο συνεπιβάτης του, οπλαρχηγός Μάνος βρήκαν ηρωικό θάνατο, όταν κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης με ένα κατασχεθέν τουρκικό αεροπλάνο τύπου Henriot κατέπεσαν στο έδαφος, εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή του Λαγκαδά. Ήταν 4 Απριλίου του 1913.



Πηγή: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
Πηγή: Λόγιος Ερμής

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *