Ξαφνικά, όλοι οι εθνομηδενιστές, έγιναν …ειδικοί στο 1821

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου

Παντού άρχισαν από το καλοκαίρι να συγκροτούνται επιτροπές “ειδικών” για το 1821!

Καθηγητές που για δεκαετίες ΔΕΝ διδάσκουν την περίοδο της Επανάστασης με το πρόσχημα ότι δεν είναι της ειδικότητάς τους (αυτοί της Τουρκοκρατίας κλείνουν τα μαθήματα στις παραμονές της Επανάστασης και αυτοί του νεοελληνικού κράτους τα αρχίζουν από το 1833) εμφανίζονται μέλη επιτροπών για το 1821!

Και αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, που καθοδηγούσαν τους φοιτητές τους σε διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές μακρυά από την Επανάσταση, σήμερα ανακοινώνουν ότι έχουν και υποψήφιους διδάκτορες που εκπονούν θέματα για το 1821! Κατά περίσταση χορεύουν κάθε χορό. Τους ξέρουν όλους (τίποτε δεν ξέρουν, αλλά στηρίζονται στην άγνοια των πολλών). Ακόμη και ιστορικοί του 20ου αιώνα και πρώην υπουργοί τρέχουν προγράμματα για το 1821!

Και όλα αυτά ανερυθρίαστα, καθώς πιστεύουν ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή! Οπότε πάμε να μαζέψουμε ότι πέσει από τον κρατικό κορβανά για τους εορτασμούς ή από κανέναν ξέμπαρκο πατριώτη επιχειρηματία που δεν τους έχει πάρει είδηση. Και να είμαστε και μέσα μην πάρει κανέναν εθνικιστικό ή ακόμη περισσότερο κανέναν χαρακτήρα πραγματικής αποτίμησης της Επανάστασης η φάση…. Και τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

Στις επιτροπές που βλέπω μέχρι σήμερα τη εξαιρέσει του Παντείου, όπου την Επανάσταση όντως την μελετούν από χρόνια, αν και με έναν τελείως προκάτ τρόπο, ώστε να παρουσιάζεται βιάζοντας τις πηγές ως συνέχεια της Γαλλικής, δεν υπάρχει κανείς που να έχει γράψει πραγματικά κάτι για την Επανάσταση. Δεν λέω κάτι σημαντικό, το επίπεδο άλλωστε των πανεπιστημιακών ιστορικών με εξαίρεση 4-5 περιπτώσεις είναι στο ναδίρ, οπότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι ουσιαστικό, αλλά τουλάχιστον να έχει γράψει κάτι. Αυτοί που πράγματι έχουν γράψει, επειδή δεν έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια να γράφουν για το 1821, καθώς το νατοσορέικο διευθυντήριο δεν το επέτρεπε στους καθωσπρέπει ιστορικούς που προορίζονταν από αυτό για πανεπιστημιακή καριέρα, είναι σήμερα στην απόξω. Όχι ότι έχει γραφτεί κάτι σημαντικό μετά την ιστορία της Επαναστάσεως του Βακαλόπουλου. Μετά από αυτήν τίποτε μα τίποτε δεν μετέβαλε την εικόνα μας για την Επανάσταση. Ίσως μοναδική εξαίρεση σε αυτήν την κατάσταση το βιβλίο του συγχωρεμένου του Σακελλαρίου, ο οποίος εάν ζούσε, θα ήταν σίγουρα ο μοναδικός που θα δικαιούτο στα 200 χρόνια να ισχυρίζεται ότι το έργο του μας έμαθε κάτι καινούργιο για το 21.

Και μαζί τους και το άλλο μέρος του νατοσορέικου αφεντικού: οι δημοσιογράφοι του εκσυγχρονισμού! Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι και διευθυντάδες του ΜΕΓΚΑ και των λοιπών βοθροκάναλων της διαπλοκής, φίλοι και συγγενείς ενίοτε των προαναφερθέντων ιστορικών που εσχάτως δηλώνουν ειδικοί στην Επανάσταση, βγήκαν να μας πουν ότι από τη μία δεν τους άρεσε η Γιάννα (ενώ θα προτιμούσαν πχ κανέναν παρουσιαστή από αυτούς του ΜΕΓΚΑ για να προμοτάρει τις εκδηλώσεις), ενώ από την άλλη να μας καθοδηγήσουν μην κάνουμε τίποτε εθνικές εκδηλώσεις! Αλλά πρόλαβαν κιόλας να ειρωνευτούν τον μοναδικό φορέα που πρωτοστάτησε σε έναν διαρκή και γόνιμο εορτασμό του 1821, την Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη από 2012, δέκα δηλαδή χρόνια πριν το 2021, την διεξαγωγή 10 συνεδρίων για την Επανάσταση, ένα κάθε χρόνο. Και πως το έκανε αυτό; Με προχειρότητα; Κάθε άλλο! Συγκρότησε ειδική επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον συγχωρεμένο πλέον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, που ένα από τα τελευταία βιβλία του ήταν για το 1821 και μέλη μεταξύ άλλων τους ομότιμους καθηγητές ιστορίας Αθανάσιο Καραθανάση και π. Γεώργιο Μεταλληνό. Αυτή η επιτροπή επέλεξε τους εισηγητές στα τρία πρώτα τουλάχιστον συνέδρια ανάμεσα στους καλύτερους από τους ειδικούς στα ζητήματα της Επανάστασης (αναφέρομαι στα τρία πρώτα, καθώς ως μέλος της επιτροπής τότε είχα άμεση γνώση και συμμετοχή σε αυτά).

Με πραγματικούς ειδικούς η επιστημονική επιτροπή, με πραγματικούς ειδικούς εισηγητές τα πρώτα τουλαχιστον συνέδρια. Και αυτά δέκα χρόνια πριν…. Όχι τσάτρα πάτρα όταν αρχίζουν τα πανηγύρια…. Γιατί όσοι πράγματι ενδιαφερόμαστε επιστημονικά για την περίοδο αυτή, ενδιαφερόμασταν και τα προηγούμενα χρόνια. Ας δουν, λοιπόν, οι όψιμοι “ειδικοί” στην Επανάσταση τα τρία πρώτα συνέδρια της Συνόδου και ας προσπαθήσουν να τα μιμηθούν. Κάτι καλύτερο δεν νομίζω να μπορέσουν να κάνουν…



Πηγή: makpress
Ἀναδημοσίευση ἀπό: Το καραβάκι της ιστορίας

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *