Ενας Φούχτελ ήρθε απόψε απ’ τα παλιά: Υπό το φόβο αντιδράσεων, στο Βερολίνο και όχι στην Κρήτη η 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση

fouxtel

Μια επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις πριν από λίγο καιρό μας κίνησε το ενδιαφέρον. Απευθυνόταν στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αφορούσε την «5η Ελληνογερμανική Συνέλευση».

Ψάχνοντας, βρήκαμε ότι η τελευταία, μαζί με το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» είναι τρεις θεσμοί οι οποίοι προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» (ή Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση), που υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ, την ίδια εποχή με την ένταξή μας στο ΔΝΤ, δηλαδή τον Μάιο του 2010. Εκτοτε ανανεώθηκε και από τις δύο επόμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Καθώς το ζήτημα είναι αρκετά βαθύ και περίπλοκο, προς το παρόν θα ασχοληθούμε μόνο με την «Ελληνογερμανική Συνέλευση», αν και μέσω του ρεπορτάζ καταδεικνύεται ότι και οι τρεις προαναφερθέντες «θεσμοί» φαίνεται να υποκινούνται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με τον κ. Γιόαχιμ Φούχτελ να κινεί τα νήματα, έστω και πιο διακριτικά από ό,τι στο παρελθόν, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Αρκεί να θυμίσουμε πως τον Σεπτέμβριο του 2014, ο κ. Φούχτελ είχε αποστείλει 8σέλιδο ερωτηματολόγιο της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε δήμους και περιφέρειες, ζητώντας να μάθει τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ και την ακριβή σύσταση του πληθυσμού (άραγε, με ποια ιδιότητα;). «Ο άνθρωπος της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα, ο κ. Φούχτελ, μετά τις διερευνητικές επιχειρηματικές διαθέσεις του στην Ελλάδα, θέλει τώρα να “φακελώσει” τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων και των περιφερειών της χώρας.

Ετσι, σιγά σιγά αποκαλύπτεται ο ρόλος του, ο οποίος σκεπάζεται από τον μανδύα της “Ελληνογερμανικής Συμμαχίας”. Θέλουν να γνωρίζουν λεπτομερώς ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία κάθε δήμου και περιφέρειας, ποιες είναι οι υποδομές που διαθέτει και ποια η τοπική κοινωνική κατάσταση, με στόχο να καταστρώσουν το σχέδιο υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας» είχε αναφέρει τότε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Ο ρόλος του κ. Φούχτελ ως τοποτηρητή ήταν γνωστός σε όλους» μας μεταφέρουν κύκλοι του σημερινού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως οι Γερμανοί δεν είχαν πρόβλημα να αποσυρθεί ο Φούχτελ. Από την κυβέρνηση Σαμαρά τον παρακαλούσαν να μείνει».

fouxtel2

Τώρα, για 5η φορά, καλούνται δήμαρχοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να μεταβούν στη Γερμανία για να «συζητήσουν» με Γερμανούς ειδήμονες για το πώς μπορούν να βρουν λύσεις σε προβλήματα των δήμων. Αν και αρχικά η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» ήταν να γίνει στην Κρήτη, υπό τον φόβο αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, αποφασίστηκε να γίνει στο Βερολίνο, 4-7/11, όπου οι Ελληνες δήμαρχοι που θα θελήσουν να πάνε θα μεταβούν με δικά τους έξοδα (δηλαδή των δήμων).

«Πρόκειται για μια συμφωνία “νεοαποικιακού τύπου”, χωρίς θεσμικό προηγούμενο στην Ε.Ε. Η ετεροβαρής και σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία συμφωνία αυτή προβλέπει την προνομιακή για τους Γερμανούς “συνεργασία” των δύο χωρών στην “αναμόρφωση” του ελληνικού συστήματος υγείας, στην οικονομική ανάπτυξη, σε ζητήματα μετανάστευσης, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Παιδεία» δηλώνουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις Αποζημιώσεις. «Ακόμη και τα πνευματικά δικαιώματα του site του θεσμού αυτού ανήκουν στο γερμανικό Δημόσιο: «© 2011 – 2015 Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung».

Με ελληνικούς πόρους

Στρατηγικός της στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυσή της στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας μας και η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, με δέλεαρ την παροχή «τεχνογνωσίας», «συμβουλών», «εκπαίδευσης» και άλλης βοήθειας. Ωστόσο, η μέχρι τώρα εμπειρία του θεσμού αυτού έχει αποδείξει το αντίθετο. Και στις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα, περιπτώσεις που υπήρξε παροχή ουσιαστικής τεχνογνωσίας, αυτό έγινε με το «αζημίωτο» για τα γερμανικά συμφέροντα, μέσω χρηματοδότησης από πόρους του ελληνικού ΕΣΠΑ, χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου!», καταγγέλλει το Συμβούλιο.

Ποια είναι όμως η θέση των ίδιων των δημάρχων; Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη αποφάσισε, παρά την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης (Απόστολος Αντωνούδης – ΣΥΡΙΖΑ) να πάει στο Βερολίνο. Από την Κρήτη και την Ηπειρο φαίνεται ότι ελάχιστοι θα πάνε. Ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κων. Νικολούζος, απέστειλε μάλιστα επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί αρνείται να συμμετάσχει στην «Ελληνογερμανική Συνέλευση».

«Ο δήμος Κέρκυρας συντάσσεται με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην επιχείρηση εκμετάλλευσης και λεηλασίας της χώρας μας. Εχουμε αναπτύξει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με πολλές πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και με δύο πόλεις της Γερμανίας.

Η αποκαλούμενη “ελληνογερμανική εταιρική σχέση” δεν διαπνέεται από τις παραπάνω αρχές, αλλά αποτελεί προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να ελέγξει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικός θησαυρός, διαχείριση απορριμμάτων). Ως εκ τούτου, ο δήμος της Κέρκυρας δεν πρόκειται να συναινέσει σε όλα αυτά».

Πέρυσι, ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης είχε δώσει το πράσινο φως στους δήμους να συμμετάσχουν. Φέτος, καθώς ο κ. Κουρουμπλής αρνήθηκε την όποια συμμετοχή σε κάτι τέτοιο, όπως μας είπε ο ίδιος (ήδη ως πρ. υπουργός Υγείας είχε προβλήματα με συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης και γερμανικών επιτροπών τεχνογνωσίας στον τομέα της Υγείας), τον ρόλο ανέλαβε η ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ (και στέλεχος της Ν.Δ.), μας είπε ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει, αλλά γνωρίζει ότι θα μεταβούν περί τους 100 δημάρχους. Τόνισε μάλιστα πως παρόμοιες συζητήσεις με θέμα την αυτοδιοίκηση θα γίνουν όχι μόνο με τους Γερμανούς, αλλά και με Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς εταίρους, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμα ανάπτυξης των δήμων, καθώς «το μόνο που με ενδιαφέρει είναι στη χώρα μου η αυτοδιοίκηση να λάβει τον ρόλο που της αξίζει», όπως μας είπε.

Στην Ελλάδα, υπεύθυνος για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση» είναι ο δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος. Δυστυχώς, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, τη μοναδική φορά που μιλήσαμε στο τηλέφωνο, μας είπε πως δεν έχει ούτε πέντε λεπτά χρόνο, πως πρόκειται να μεταβεί άμεσα στο Βερολίνο (πολύ νωρίτερα από τη διοργάνωση), πως κανένας από τους συνεργάτες του δεν έχει τα στοιχεία γι’ αυτήν, παρά μόνο ο ίδιος, και πως ευχαρίστως να μας μιλήσει μετά την επιστροφή του.

gap-merkel

«Δεν έχει υπάρξει καμία ανανέωση της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών (αξίζει να σημειωθεί ότι τις γερμανικές μεθοδεύσεις αυτές καταγγέλλει ευθαρσώς στο βιβλίο του «Ελλάδα, Αποικία Χρέους», ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κάνει τιμητική αναφορά στην επιστολή του Αριστομένη Συγγελάκη, προέδρου της Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και δημοτικού συμβούλου, για το τι σημαίνει «Ελληνογερμανική Συνέλευση»).

«Στις πρωτοβουλίες Φούχτελ, η κυβέρνηση δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο ούτε η πρεσβεία μας στη Γερμανία. Αν κάποιοι δήμαρχοι προωθούν κάτι τέτοιο, αυτό γίνεται με δική τους πρωτοβουλία. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή τη διοργάνωση, δεν θα σταλεί καμία επιστολή έμμεσης επιβολής στους δήμους να συμμετάσχουν. Παρόμοιες ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν καταδεικνύουν ποιο “σεβασμό” έδειχναν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς στην αυτοδιοίκηση. Εμείς πάντως όλα αυτά δεν θα τα στηρίξουμε ποτέ» ήταν η επίσημη απάντηση του ΥΠΕΞ στην «Εφ.Συν.».

Με την έκταση που δόθηκε στο θέμα, ακόμη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το έθεσε ως ζήτημα στην 33η συνεδρίασή του, την προηγούμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με ψήφισμα, το ΠΣΑ αποφάσισε «να απέχει από τις εργασίες της “5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης” και στηρίζει το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, διεκδικώντας την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων, την αποζημίωση των θυμάτων, την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου» (αρ. απόφασης 315/2015).

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο έπραξε το καθήκον του. Επραξε το απολύτως αυτονόητο. Σήμερα εκείνο που προέχει είναι ο σεβασμός της μνήμης, η εκπλήρωση των επιταγών του δικαίου, η αποκατάσταση της ηθικής τάξης. Και όλα τούτα δεν αποτελούν σημεία τριβής, αλλά συνομολόγησης ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκείνο που οφείλει να επικρατήσει είναι το δίκαιο και η ηθική.

Διαφορετικά, καραδοκεί το ηθικό τέλος. Στρέφουμε πλέον το βλέμμα μας σε ό,τι πρέπει να γίνει, στη βάση του δικαίου, της ηθικής, της αλληλεγγύης. Των πανανθρώπινων αξιών που αποτελούν τη βάση της κοινωνικής συμβίωσης» μας είπε η περιφερειάρχης, κ. Δούρου.

Αν και το ρεπορτάζ θα συνεχιστεί, δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε ένα γεγονός δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Η «5η Ελληνογερμανική Συνέλευση» αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα τέτοιο γεγονός. Από την άλλη, ακριβώς επειδή τα φαινόμενα απατούν, η έρευνα γίνεται προς επιβεβαίωση ή αναίρεση των αρχικών υποθέσεων. Και κάπως έτσι, οι υποθέσεις γίνονται διαπιστώσεις ή ερωτήσεις προς κριτική επεξεργασία. Και δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ερωτήσεις όλο και πληθαίνουν.



Πηγή: efsyn.gr
Το είδαμε: Αγώνας της Κρήτης

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *